Trebinje uskoro pod video nadzorom

20:46, 16.11.2017.
Thumbnail

Da Trebinje pretvori u kuću Velikog brata za rukom nije pošlo Slavku Vučureviću. Na boljem putu je Luka Petrović.

Tender za kupovinu kamera i instaliranje video nazora na glavnim saobraćajnicama i u gradskom parku već je raspisan. Za taj projekat iz gradske kase otići će  oko 200 hiljada maraka. Da ih stalno neko posmatra starijim Trebinjcima neće smetati, mlađi već zabrinuti.

-Malo je nezgodno. Na primjer izađete sa djevojkom negdje i to pa vas posmatra neko i gleda stalno. Ljepše bi bilo da nema.

-Ništa mi ne smeta, neka snima svaki dan ali to je izuzetno dobra stvar i treba to ovom gradu naravno, kažu anketirani Trebinjci.

Kamere na ulicama uvodimo zbog bezbjednosti Trebinjaca, ali i turista kojih je sve više, kaže gradonačelnik. Zabilježiće svaki detalj, neće više biti uništavanja javne imovine ni divljanja kroz grad, naglašava Petrović.

"Naravno da će sve ovo biti uvezano optikom sa Policijskom upravom Trebinje i putem satelita sa Ministarstvom unutrašnjih poslova gdje ćemo imati apsolutnu kontrolu i nekih drugih stvari a ne samo kontrolu javnih površina", rekao je gradonačelnik Luka Petrović.

Kamere će dobro doći ali policajci će i dalje stalno šetati po gradu kaže prvi čovjek hercegovačke policije Žarko Laketa. I ministar Dragan Lukač podržava trebinjski video nadzor. Lukač je najavio da će već od februara kamere snimati širom Republici Srpskoj.

"Nešto oko 100 kamera treba da bude ugrađeno na području čitave RS i neće biti samo vezano za kontrolu saobraćaja tj. kontrolu kretanja vozila već će to biti nadzorne kamere koje će snimati 24 sata", rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Sistem video nadzora na glavnim saobraćajnicama u Srpskoj koštaće oko 12.500.000 maraka. Ministarstvo za to  nema dovoljno novca pa Lukač najavljuje da će ga pronaći po modelu javno-privatnog partnerstva u saradnji sa stranim kompanijama.