Traži da se oduzme pasoš Crnatku jer puno putuje

19:49, 20.02.2018.
Thumbnail

Svega četiri zaključka, rezultat su desetomjesečnog rada istražne komsije za utvrđivanje spoljno - političkog statusa BiH. 

Članovi komisije dali su nekoliko zadataka ministru inostranih poslova, ali bez mnogo primjedbi na na njegov rad.

Spoljnopolitički status BiH je već decenijama negativan, zaključila je jednoglasno komsija Doma naroda, ali zato su kako tvde odgovorne konstantne političke krize, koje su se odrazile na ukupnu ekonomsku situaciju i proces evropskih integracija. Međutim, i ministarstvo bi imalo čime da se pozabavi.

"Pozvali smo Ministarstvo vanjskih poslova, da se angažuje i predano radi, na prije svega izradi strategije Ministrastva vanjskih poslova, a jednako tako i prijedlog zakona vansjkih poslova", rekao je Bariša Čolak, član Istražne komisije za utvđivanje spoljno - političkog statusa BiH.

Dom naroda pozvao je ministra Crnatka  da se  u skladu sa svojim obavezama aktivnije uključi u rad Parlamenta BiH. Tačnije da, kada je god to moguće prisustvuje sjednicama, na kojima dosad nije bio čest gost.  Na to je najviše upozoravao delegat Mario Karamatić, koji je Crnatka prozivao zbog čestih putovanja i nazivao ga letećim ministrom.

"Neozbiljnost za prisustvovanje sjednicama nas je dovelo možda u ovu situaciju. Ja dajem punu podršku  i daljem radu, i apelujem na kolege i na članove Kolegijuma, kako bi ministar bio što efikasniji u svom radu, da mu oduzmu pasoš da ne moze ići iz zemlje i da se posveti onom što bi trebalo raditi Ministarstvo inostranih poslova", izjavio je  Karamatić.

Delegati Doma naroda zaključke su utvdili za sat i po i to jednoglasno, nakon današnje sjednice Doma naroda. Poslednjim su pozvali Ministarstvo inostranih poslova da pravovremeno reaguje  na sve kritike, kako bi se otlonile sve dileme o eventulanim nepravilnostima u radu. I to je veoma važno, poručuje Ognjen Tadić.

"Kroz ovu istragu, utvrđeno je da MIP potresa nekoliko skandala, poput ambasadorice Čolaković  i mi smo kroz zaključak četiri dali podršku ministru da se pravovremenom reakcijom odgovori na te stvari", kazao je Ognjen Tadić, član Istražne komsije za utvrđivanje spoljno – političkog statusa BiH.

Komisija je saslušala i Igora Crnatka krajem prosle godine. Zaključci će biti upućeni u oba doma bh. parlamenta, koje će na kraju i ocjeniti bh. dilomatiju, odnosno aktulenog šefa Igora Crnatka, koji će na sve primjedbe koje su se ovi dana mogle čuti na njegov račun odgovoriti sutra i to sa Sarajevskog aerodroma.