Traže veće plate u realnom sektoru

19:30, 23.11.2017.
Thumbnail

Vlada polako zatvara prvi krug konsultacija. Pred kraj razgovora o prednacrta budžetu za narednu godinu uskočio je sindikat Obrada Belenzade.

Bar pred mikrofonom predsjednik nije pričao o brojkama – već samo o  uopštenim zahtjevima. Traže jaču privredu, smanjenje poreza, veće plate u realnom sektoru.

"Trudnička bolovanja. Logika je da se više o tome prestane pričati, da se to završi, konačno, u bruto iznosu budu finansirane od strane države i mislim da bi to imalo za cilj i po pitanju nataliteta o kome se evo često govori a, donekle, i po pitanju diskriminacije u tom dijelu hoće li neko primiti ženu koja rađa ili neće", kazao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

Vlada je spora i mora brže da krene u stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta, podvukli su gosti. Nakon pregovora niko od ministara, pa ni premijerka, nije stao pred novinare. Sa Belenzadinim sindikalcima ipak su otvorili mnoge teme, bar se tako moglo zaključiti na početku sastanka.

"Uglavnom smo uvažili ono što je dolazilo od socijalnih partnera kao sugestija u prethodnom periodu", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS (SNSD).

"Ima nekih koji rade po inostranstvu a ovdje, zadržavaju se na birou da bi bili, znači, korisnici upravo zdravstvene zaštite.  Šta je to što se treba socijalno zbrinjavati ili tretirati, a šta je to što se nalazi na tržištu radne snage i da vidimo šta ćemo s' tim raditi", rekao je Belenzada

Nakon pregovora sa poslodavcima, Savezom sindikata i penzionerima, koji su ukupno trajali deset dana, Vlada će o tekstu budžeta ponovo raspravljati u subotu  i najvjerovatnije usvojiti nacrt. Predsjednik Republike najavio je da će do kraja mjeseca biti usvijen i tekst prijedloga budžeta.