Traže uvođenje poreza na bogatstvo

12:54, 11.02.2018.
Thumbnail

Aner Žuljević, delegat SDP BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ova partija ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo.

- Prije dvie godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10 odsto i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi saradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva – naveli su iz SDP BiH, prenosi N1.

Kako je saopšteno, nedavno je izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo.

- Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u oktobru - ističe Žuljević.

Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama procenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH.

-  Naše društvo se ne smije pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milionera, te da ulicama prolaze auta vredna preko stotinu hiljada maraka, dok istovremeno pola miliona građana živi na granici ili ispod granice siromaštva - navodi se u saopštenju SDP BiH.

- Jasno ističemo kako nemamo ništa protiv bogatih ljudi, tako da ovom inicijativom želimo samo poslati poruku kako nam treba veći element solidarnosti u okviru poreskog sistema kako bi zaštitili najugroženije kategorije našeg društva - ističe se u saopštenju SDP BiH.