Traže da se komisija izjasni o aferi prisluškivanja hrvatskih zvaničnika

13:30, 26.09.2017.
Thumbnail

 Član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Darko Babalj iz SDS-a rekao je da bi zamjenici predsjedavajućeg ove komisije Bariša Čolak i Safet Softić trebalo što prije da sazovu sjednicu da bi se ispitali navodi o neleganom prisluškivanju hrvatskih zvaničnika u Hrvatskoj i BiH.

"Ono što treba generalno učiniti, jeste sve vratiti u institucije. Komisija što prije treba da zasjeda da provijeri da li su tačni navodi kao što je bio slučaj i prije nekoliko mjeseci o prisluškivanja zvaničnika Srbije", rekao je Babalj novinarima u Sarajevu.

On je dodao da očekuje da na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragutin Rodić iz DNS-a bude predložen da uđe u sastav Komisije i da bude njen predsjedavajući.

"Rodić se nije povukao iz Komisija, a on je iz opozicije. Obavićemo razgovor s njim i predložiti da ide u Komisiju za nadzor nad radom OBA", rekao je Babalj.

Član Komisije za nadzor nad radom OBA iz Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović smatra da priča o prisluškivanju predstavnika Hrvatske predstavlja temu za političku upotrebu, jer BiH ima dobar zakon o nadzoru nad ovim sektorom.

"Neophodno je da Komisija na bazi informacija i dokumenata sa jasnim uvidom saopšti javnosti istinu o ovoj navodnoj aferi prisluškivanja", rekao je Ahmetović.

On je naglasio da i Hrvatska treba da poštuje institucije BiH, jer je to jedini način odnosa i saradnje između dvije obavještajne službe u poslovima iz njihove nadležnosti - istraživanja organizovanog kriminala, terorizma, korupcije.

"Mislim da nije bilo prisluškivanja zvaničnika Hrvatske, ali ne mogu tvrditi da nije bilo prisluškivanja onih koji na bilo koji način krše zakon, a nalazili su se unutar BiH i prijetili da učine krivična djela", rekao je Ahmetović.

On je napomenuo da je vrijeme da zasijeda Komisija za nadzor nad radom OBA, te da je u naležnosti Čolaka i Softića da sazovu sjednicu.

Danas u Sarajevu, zbog navodne afere prisluškivanja hrvatskih funkcionera o kojoj je pisao hrvatski "Nacional", zasjeda i Izvršno-obavještajni odbor BiH.

Ovaj odbor čine predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, te njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda.

Sjednici, koja je zatvorena za javnost, prisustvuje i direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

Danas bi u 14.00 časova trebalo da bude održan i sastanak rukovodstava OBA i hrvatske Bezbjednosno-obavještajne agencije /SOE/, odnosno direktora Osmana Mehmedagića i Danijela Mrkića.

(Srna)