Toplana Toplani za pola miliona!

20:39, 30.01.2018.
Thumbnail

"Tužiću Toplanu i grad Banjaluka do kraja sedmice jer zaobišli male akcionare pri potpisivanju ugovora o iznajmljivanju Toplane novoj Eko toplani", kaže Goran Radivojac koji tvrdi da je jedan od malih akcionara.

Mali akcionari više ne postoje odgovara zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, a za sporni dokument su, tvrdi, imali dobre razloge. Tim Ugovorom su samo dokazali da nova Toplana ne može da zagrije Banjaluku pa da će to i dalje da radi stara, nastavlja Radivojac. Nije mu jasno zašto su ga samo naknadno obavijestili.

"Mali akcionari i dalje postoje, ja sam vama prezentovao dokumentaciju 26. januara, dakle akcijama banjalučke Toplane na banjalučkoj berzi se još uvijek trguje. Zašto bilo ko pa i Srđan Amidžić iznosi te neistine. Zašto manipuliše javnošću, ja samo mogu da nagađam", rekao je Goran Radivojac.
"Ne postoje mali akcionari i tačka", odgovara Srđan Amidžić. Kaže da su Ugovor morali da potpišu jer ne mogu da dozvole da Toplana ode u stečaj zbog prevelikih kredita za koje je grad garantovao, a objašanjava da će staru Toplanu koristiti samo pri velikim minusima. Te odluke, kaže, može da donese samo grad jer je on jedini vlasnik.

"Malih akcionara u Toplani AD u ovom momentu nema jedini vlasnik je grad Banjaluka 02:4303:01 Toplana jeste preduzeće koje je opterećeno finansijskim gubicima. Ali neki oko Toplane su izuzetno dobro i fino živjeli. Rashodi Toplane su bili nečiji prihodi", izjavio je Srđan Amidžić,zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

"Oni su formalno bili pitani, ali učešće tih akcionarakoji su bili pitani je svega 0,2 odsto u odnosu na ukupan kapital. Interesantno je primetiti da je gospodin Radivojac govorio o tome da se sve ovo radi da bi privatna Toplana nabavljala mazut. Eko Toplana je napravljena upravo zbog toga da se mazut ne nabavlja", kaže Mićo Milovanović , direktor banjalučke Toplane.

U opoziciji su prije dva dana najavili tužbu protiv gradonačelnika ukoliko se potpiše sporni Ugovor. Danas su spustili loptu, pa kažu, čekaju pravnike da utvrde ima li razloga za tužbu. I danas, ipak, imaju pitanja. I dalje im nije jasno, čemu nova Toplana.

"Ako je nešto moglo da radi, onda je moglo da radi i dalje, ovako smatram da se izlazi u susret nekim kompanijama nekim firmama, a sve na štetu građana Banjaluke", navodi Mladen Kajkut SDS.

U Toplani i dalje ubeđuju da će banjalučani od nove Toplane imati višestruke koristi. O konretnijim detaljima, raspravljaće sutra gradski odbornici.