Topić: Zaduženje za autoput Banjaluka - Doboj 402 miliona evra

21:13, 12.02.2018.
Thumbnail

Direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je večeras u Banjaluci da će kreditno zaduženje za izgradnju auto-puta Banjaluka-Doboj iznositi 402 miliona evra, što je jednako vrijednosti radova.

"Suština je u tome da je danas na dnevnom redu Narodne skupštine dokument o dodatnom zaduženju našeg preduzeća za završetak radova na auto-putu Banjaluka-Doboj u iznosu od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke /EIB/, gdje je osnovni kredit od 160 miliona evra, što znači da će ukuno zaduženje biti 207 miliona evra", rekao je Topić novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Osim ovog, kaže Topić, u Evropskoj banci za obnovu i razvoj smo za dionicu auto-puta od Doboja do Prnjavora imali osnovni kreditni ugovor od 185 miliona evra i sada je u pripremi dodatno zaduženje od 10 miliona evra.

"Dokument koji je večeras pokazan u Narodnoj skupštini jeste redovnom procedurom upućen u organe BiH. To je dokument u kome ne piše ništa više, niti drugačije od prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja Srpske od 47 miliona evra kod EIB-a po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, koji razmatraju poslanici", dodao je Topić.

On je naglasio da neko ko pogrešno tumači dokument ne može da shvati šta je napisano u njemu ili to ne želi, pa zato traži povod za galamu.

Topić je napomenuo da nisu tačni navodi poslanika opozicije da je na službenom putu i da zato ne prisustvuje skupštinskom zasjedanju.

"Nisam bio na službenom putu u Izraelu. U Banjaluci sam bio i prošlu sedmicu, kada sam prisustvovao sjednicama skupštinskih odbora na kojima je bilo riječi o ovom prijedlogu odluke", kaže Topić.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Srpske od 47 miliona evra kod Evropske investicione banke /EIB/ po projektu izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

Prijedlog vladajućih

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili su večeras zaključak kojim se obavezuje Vlada Srpske da u roku od 30 dana obavijesti parlament o tome koliko je sredstava preduzeće "Auto-putevi Srpske" uložilo u projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj.

"Narodna skupština obavezuje Vladu Srpske da s ciljem informisanja poslanika i javnosti o cijeni izgradnje kilometra tog auto-puta, u roku ne dužem od 30 dana, obavijesti parlament o iznosu sredstava koja su `Auto-putevi Srpske` uložili u projekat auto-puta u dužini od 72 kilometra i to eksproprijacijom, izradom projektne dokumentacije i drugim troškovima", navodi se u zaključku.

Ovaj zaključak predložen u vezi sa prijedlogom odluke o zaduženju Srpske kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 47 miliona evra za dovršetak radova na auto-putu Banjaluka-Doboj o kojem po hitnom postupku raspravlja Narodna skupština Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da se prema Poslovniku Narodne skupštine ne može raspravljati o odlukama po hitnom postupku.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević naveo je da je kupovina zemljišta od građana na trasi auto-puta Banjaluka-Doboj izršena prema Zakonu o eksproprijaciji Srpske kojeg je Ustavni sud Republike Srpske proglasio neustavnim.

(Srna)