Todorići milijardu kuna potrošili na luksuz

08:15, 10.10.2017.
Thumbnail

Ante Ramljak juče je javnosti otkrio kako je posljednjih godina poslova Agrokor i iako nije želio otkriti kako se sve trošio novac ipak je natuknuo novinarima kako je više od milijardu kuna potrošeno na luksuz.

Nije želio precizirati ali je otkrio kako se radilo o ljetovanjima, jahtama i helikopteru.

Današnji Nacional donosi još neke detalje tog trošenja novca. Prema podacima koji imaju tim se novcem kupovalo i prestižno donje rublje poznate marke Victoria´s Secret, plaćao se najam skupocjenih jahti čija je cijena nekoliko desetaka hiljada evra sedmično samo za osnovne troškove, zatim helikopterski letovi na zimovališta, itd, itd....

Nacional piše i kako nije isključeno da se novac trošio na "prikrivenu motivaciju" financijskih menadžera koji su odlučivali hoće li, kako i s koliko novih miliona nastaviti finansirati Agrokor.

Podignuta kaznena prijava protiv Todorića

Podsjetimo, nakon što je juče objavljeno revidirani izvještaj Agrokora, Ante Ramljak podigao je kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i odgovornih ljudi u kompaniji. Todorić je odmah odgovorio tvrdnjom da je sve laž.

Juče predstavljeni revidirani izvještaj Agrokora, s obzirom na gubitak iznad visine kapitala od preko 14 milijardi kuna, pokazuje da ta kompanija praktički više ne postoji i da bi njen vlasnik i bivši predsjednik, Ivica Todorić, mogao završiti u zatvoru.

Ukupni kapital Agrokora nakon revizije umanjen je za 21,7 milijardi kuna i to u razdoblju od kraja 2014. do kraja 2016. godine.

Stvarni rezultat kompanije u 2015. godini bio je minus od 1,2 milijarde kuna, iako su Todorić i uprava prikazali dobit od 3,6 milijardi.

nacionalkupuj

Krivo je ili nije prikazivao kredite i pozajmice

Takođe, revizor je uočio brojne nepravilnosti u izvještajima, pa tako nije prikazano 3,9 milijardi kuna obveza, 2,3 milijarde kuna operativnih i financijskih troškova te je 2,1 milijarda kuna novca i novčanih ekvivalenata nepravilno klasificirano.

Obveze Agrokora krajem prošle godine iznosile su 56,3 milijarde kuna, a imovina 41,8 milijardi pa je gubitak iznad visine kapitala 14,5 milijardi.

Agrokor je godinama, kako pokazuje izvještaj, skrivao dio troškova. Neprikazani troškovi u razdoblju od 2010. do 2015. ukupno iznose 2,3 milijarde kuna.

Skrivali su se i primljeni krediti. Agrokor nije prikazao ili je krivo prikazao ukupno 3,9 milijardi kuna primljenih kredita.

Kako bi prikazao da ima što više gotovine, zajmovi u vrijednosti od 1,6 milijardi kuna prikazani su kao novac ili novčani ekvivalenti.

(Index.hr)