Todorić: Nacionalizacija "Agrokora" utemeljena na izmišljotinama

15:52, 05.01.2018.
Thumbnail

Osnivač "Agrokora" Ivica Todorić rekao je da taj koncern nije imao velikih problema sa likvidnošću neposredno prije nego što je hrvatska Vlada preuzela kontrolu nad njim.

Todorić je putem svog bloga optužio novi menadžment predvođen vanrednim povjerenikom Vlade Hrvatske za ovaj koncern Antom Ramljakom da je opravdanje nacionalizacije od početka zasnivao na izmišljenim tvrdnjama.

"Ovo nikako nije trivijalna ili akademska stvar-priča o tome zašto je `Agrokor` stavljen pod državno upravljanje od ključne je važnosti za cijeli slučaj usmjeren protiv mene i za opravdanje nacionalizacije, te je od početka utemeljen na izmišljenim tvrdnjama da finansijski položaj grupe nije bio održiv", naveo je Todorić.

On je potkrijepio tezu o likvidnosti "Agrokora" podacima o neto novčanom toku iz operativnog poslovanja u 2016. godini od 54,3 miliona evra i omjerom pokrivenosti duga od 85 odsto, te je naveo da je "likvidnost grupe očito bila držana pod kontrolom".

Todorić je naglasio da je "Agrokor" u 2016. godini bio snažan i strateški vrlo dobro pozicioniran za prikupljanje svježih novčanih sredstava putem određenih mjera i za kreiranje materijalnih sinergija spajanjem operacija "Konzuma" i "Merkatora".

"Ova prilika za Hrvatsku i cijeli region uništena je zavaravajućim mjerama države, političkim potezima, igrama za nadmoć i pohlepom umjesto brigom za hrvatsku privredu", rekao je Todorić.

Županijski sud u Zagrebu nedavno je blokirao imovinu svih osumnjičenih u slučaju "Agrokor" na zahtjev vanrednog povjerenika Vlade Hrvatske za ovaj koncern Ante Ramljaka.

Taj sud je na prijedlog vanredne uprave "Agrokora" blokirao imovinu svih osumnjičenih obuhvaćenih istragom u ovom slučaju, koji se terete da su koncernu raznim malverzacijama od 2006. do 2017. nanijeli štetu od oko 212 miliona evra.

Imovina prvoosumnjičenog u slučaju "Agrokor" Ivice Todorića i njegovih sinova ranije je blokirana.

Londonski sud je nakon plaćanja kaucije pustio na slobodu Todorića, kojeg Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu sumnjiči za milionske pronevjere u tom koncernu.

(Srna)