Tilerson ne zna zašto je smijenjen

15:42, 13.03.2018.
Thumbnail

Dosadašnji državni sekretar SAD Reks Tilerson nije razgovarao sa predsjednikom Donaldom Trampom prije nego što je smijenjen i nisu mu predočeni razlozi za tu odluku, rekao je danas njegov blizak saradnik.

"Sekretar jutros nije razgovarao sa predsjednikom i nisu mu poznati razlozi, ali je zahvalan na tome što je dobio priliku da obavlja službu. On i dalje snažno vjeruje da je javna služba plemenita stvar i da ne treba da žali", rekao je državni podsekretar Stiv Goldstajn.

Tilerson je stigao u Vašington jutros u zoru sa turneje po afričkim zemljama, a Tramp je nekoliko časova kasnije objavio na "Tviteru" da je smijenjen i da će ga zamijeniti dosadašnji direktor Centralne obavještajne agencije Majk Pompeo.

"Želimo sve najbolje izabranom sekretaru", rekao je Goldstajn, čije su zaduženje javni poslovi i javna diplomatija, prenio je AFP.

On je u seriji poruka na "Tviteru" dodao da je Tilerson namjeravao da ostane na fukciji zbog "osjetljivog napretka koji je ostvaren u vezi sa ključnim pitanjima za nacionalnu bezbjednost".

Goldstajn je napisao da je Tilerson razvio dobar odnos sa svojim kolegama u kabinetu.

(Srna)