Test afiniteta učenika - uskoro u školama u Srpskoj?

21:05, 22.08.2017.
Thumbnail

Prilikom izbora svog budućeg obrazovanja - nekim novim školarcima bi uskoro mogao da pomogne i test afiniteta. Dao bi psihološku procjenu učenika, njegovih sklonosti i interesovanja - ključeva koji bi trebali da otključaju vrata uspješne profesionalne karijere.

Psiholog Aleksandar Milić tvrdi - pojedini psiholozi rade te testove, ali ne i u školama. Ako nešto i bude u školi, uglavnom se svodi na predstavnike srednjih škola i fakulteta koji gostuju na času pa "prodaju" svoju instituciju.

"Da postoji u školama praćenje učenika, njihovih sposobnosti, njihovih predispozicija i njihovih profesionalnih interesa - to nije urađeno", rekao je psiholog Aleksandar Milić.

Iz Ministarstva prosvjete pričaju drugačiju priču i kažu takvo nešto već postoji. Svoj pisani odgovor počinju rečenicom da se profesionalna orijentacija uredno provodi u osnovnim školama u Republici Srpskoj.

"U skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, škola vodi vaspitno-obrazovni karton učenika radi kontinuiranog praćenja rada i razvoja učenika. Tokom osnovnog vaspitanja i obrazovanja škola je dužna da prati interesovanje i sklonosti učenika, odnosno sprovodi profesionalnu orijentaciju učenika", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Svijest o tome da se mora konstruktivno doprinijeti smanjenju redova u birou je, izgleda, došla i do političkih stranaka. Iz Ujedinjene Srpske, pokretača inicijative, smatraju da bi se ovim mjerama značajno oporavilo tržište rada.

"Ja mislim da bi najbolji rezultati bili kada bi ti testovi bili obavezni. Tada bi znali da bi srednjoškolci i osnovnoškolci trebali da prođu taj test i onda bi imali sveukupan rezultat", rekao je generalni sekretar Ujedinjene Srpske Neven Stanić.

Poslodavci pozdravljaju inicijativu. Ipak znaju da imamo još problema koje trebamo da riješimo, između ostalog i slabo interesovanje za školovanje u proizvodnim granama.

"Najveći problem je što ljudi ne rade zanimanja za koja su završili školu. Sa jedne strane, bacili smo novac na njihovo obrazovanje, a sa druge strane smo napravili trošak poslodavcima da ponovo obučavaju i školuju radnu snagu", rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Sličan program se već provodi u Srbiji i Hrvatskoj, gdje centri za profesionalnu orijentaciju rade pri Zavodu za zapošljavanje. U zemljama zapadne Evrope, programi usmjeravanja karijera su ustaljena praksa.