Teroristi prijete Balkanu za novogodišnje praznike: Zora Islama je stigla

21:26, 05.12.2017.
Thumbnail

Islamska država je, inače, 2018. godinu proglasila "krvavom godinom", uprkos višestrukim porazima u Iraku u Siriji.

ID pozvala je putem svojih komunikacionih kanala pristalice u Albaniji da organizuju napade tokom predstojećih bozićnih i novogodišnjih praznika.

Osim toga oni pozivaju svoje uspavane ćelije da počnu sa aktivnostima u Bosni i u drugim balkanskim zemljama. Teroristi su uputili jasnu poruku BiH, a još nije jasno kako na to reaguju bezbjednosne službe.

"Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. I ako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: ''Alah je najveći'' , navodi se u pozivu ID upućenom na albanskom jeziku, a prenose prištinski mediji.

ID je, inače, 2018. proglasila "krvavom godinom", uprkos višestrukim porazima u Iraku u Siriji.

"Usamljenim vukovima", tj. pojedincima za koje se u mnogim slučajevima i ne zna da su pristalice Islamske države i djeluju nezavisno, ID je ranije je poručila da angažuju migrante i napadnu Koloseum u Rimu i Vatikan.

Pozivanje na terorizam
"Niste ni svjesni šta vam se sprema. Uskoro će vas velika tragedija pogoditi, In ša Alah. Hvala Alahu koji pomaže svoje iskrene robove mudžahide", zaprijetila je teroristička organizacija ID preko svojih portala na bosanskom jeziku.

Sve dok prošle nedjelje nije oboren, portal ”Vijesti Ummeta” redovno je objavljivao poruke i najave ID. Nakon što je oboren, prešao je na rezervni položaj – otvorio je portal ”Sablja istine” koji je juče blokiran.

Jesu li ga srušile obavještajne službe BiH, drugih država ili je ID preko ekipe ”Vijesti Ummeta” koja i dalje radi, namjerno napravio dramu, teško je precizno reći.

teror2

Prije dva dana, teroristički ID je najavio da prati Ezhera Beganovića iz Sarajeva, urednika portala Saff za kojeg upućeniji kažu da je blizak vehabijskom pokretu, i da će mu odrubiti glavu.

Ne treba zaboraviti da je u maju ove godine BHRT-u stigla poruka u kojoj se kaže: “Znajte da vam je u Bosnu došla Islamska država i da ćete uskoro da letite u vazduh i da ćete uskoro nestajati sve dok se zastava ID-a ne bude vijorila Bosnom. Zora Islama je stigla, u to budite uvjereni”.

O ovome je odmah obavještena Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je saopštila da je ”preduzela mjere iz svoje nadležnosti".

Ko stoji iza portala ”Vijesti ummeta” koji već godinama na najcrnji način širi mržnju i poziva na terorizam, nikada nije otkriveno. Ono što se zna jeste da je registrovan u Saudijskoj Arabiji i da glasi na ime Abdulaha Abdurahmana o kojem niko ništa ne zna. Po nekim nezvaničnim informacijama, ekipa koja radi ”Vijesti Ummeta” ima sjedište negdje na Sandžaku u Srbiji, piše Dnevni list.

Prema nezvaničnim podacima, oko 300 državljana BiH trenutno se bori pod zastavom ID-a na ratištima u Siriji i Iraku. Inače, od prošle godine u BiH je na snazi zakon koji zabranjuje odlazak državljana na strana ratišta, ali da se ne primjenjuje dokazuje da još niko nije kažnjen.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da su po sigurnost BiH naročito opasni oni koji se vrate sa ratišta u Siriji i Iraku jer ”sigurno se vraćaju sa specijalnim zadacima”.

ID je prošlog mjeseca objavio svoj plan po kojem će do 2020. godine osvojiti BiH, Hrvatsku, Srbiju, Austriju, Mađarsku, dio Ukrajine, Španiju i još neke zemlje.

Nakon što su pripadnici ID-a ubili ni krivog ni dužnog Tomislava Salopeka iz Hrvatske, na svojim portalima na bosanskom jeziku ova teroristička organizacija je likovala. Portal “Vijesti Ummeta” odmah je poslao i poruku uz fotografiju mrtvog Salopeka:

"Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog ko se poigrava sa Islamskom državom", stoji u saopštenju.

To je prevršilo sve mjere i taj portal je ugašen, ali se ništa nije promijenilo – nastavio je da radi pod imenom ”Sablja istine”.

Najveći grijeh

Dr Džemaludin Latić, profesor na Fakultetu islamskih nauka i jedan od najuvaženijih bh. islamskih stručnjaka, oštro reaguje na ubistvo Salopeka i uopšte ono što radi ID i insistira da taj slučaj ne ugrozi i uništi odnose između muslimana i katolika u BiH i Hrvatskoj.

"Činjenica jeste da globalno muslimansko čovječanstvo nije organizovalo nikakvu organizaciju koja bi u ime njega donosila odluke. Postojeći OIC (Organizacija islamske kooperacije) zapravo je jedini klub koji se sastaje jednom u četiri godine i više liči na hrpu rogova u vreći nego na ozbiljno političko tijelo. Da ne kažem, kako mnoge muslimanske zajednice Bošnjaka ili muslimana Hrvatske, muslimana zapadnih zemalja nisu članovi tog tijela", konstatujeprof. dr Latić i nastavlja:

"Nikakva, dakle, politička, vjerska ili druga legitimna organizacija nije donijela odluku da se Tomislavu Salopeku oduzme život. Koliko je nama poznato, ne postoji nijedno vjersko tijelo, nijedna vlada zemalja sa muslimanskom većinom, čak nijedan islamski stručnjak koji nije osudio svaku pojavu terorizma u ime islama jer se ubijanje onoga koji nije nikoga ubio po Šerijatu", islamskoj verskoj legislativi, označava kao jedan od najvećih grijeha i najstrože je zabranjeno.

Prema Latiću, ID neće, kako stvari stoje, prestati sa ubijanjem i pravljenjem najveće štete muslimanima.

Prošle nedelje ID je preko svojih ljudi koji su BiH državljani pokrenuo na bosanskom jeziku elektronsko izdanje svog magazina i izlaziće dva puta mjesečno. Uz razne upute i zahtjeve muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori objavljuju se i snimci terorističkih akcija i pogubljenja nevinih ljudi.

Magazin se na DVD-u već dijeli svugdje gdje ima muslimana koji govore bosanskim jezikom. Inače, u zvaničnom državnom dokumentu pod nazivom “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period od 2015. do 2020. godine” kaže se da je svako širenje ekstremizma putem interneta potencijalna opasnost po sigurnost države.

teror3

Nizam: Moguć je napad na centar sa migrantima

Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu bezbjednosti BiH na najvišem je nivou pripravnosti zbog pojačanog priliva migranata, ali i informacija o mogućim napadima na centar sa migrantima gdje se do deportacije smještaju strani državljani koji su u BiH ušli ilegalno.

U BiH stiže sve više državljana zemalja poput Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije koji masovno kupuju zemljište i grade stambene i poslovne objekte. Tačno je da neki od njih dolaze kao ulagači, ali ima i onih koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo u BiH, zadržavajući se mimo propisa.

Neki koriste BiH kao tranzitnu tačku za odlazak u druge zemlje, u čemu kao posrednici učestvuju i neki državljani BiH, piše Dnevni list.
Strani državljani za koje se utvrdi da krše propise BiH smještaju se u Centar za migrante kod Sarajeva, u kojem je stanje ozbiljno. U tom centru je nivo bezbjednsoti podignut na najviši novo, jer u njemu boravi populacija koja dolazi iz kriznih područja.

"Naše su pretpostavke da bi i centar mogao biti meta napada", izjavio je zvaničnik Službe za poslove sa strancima Izet Nizam.

(Telegraf.rs)