Igor Radojičić

Završen Istočni tranzit, slijedi izgradnja novog mosta

  • 14.06.2018.23:06

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić u Večernjim vijestima "ATV-a" izrazio je zadovoljstvo puštanjem u saobraćaj kružnog toka u Rebrovcu i najavio nove projekte.

"Danas su dva posla završena, jedan započet i još jedan najavljen na istom potezu. Dakle pušten je u saobraćaj kružni tok u Rebrovcu i još jedan mali kružni tok koji je na kraju tog putnog pravca. Spojen je Istočni tranzit koji je stao 1986. godine, i započeti su radovi na novom mostu na lokaciji Zelenog mosta," rekao je Radojičić.

On je naglasio su pri kraju rješavanja imovinskih odnosa na spajanju Istočnog tranzita, sve do Zelenog mosta i najavio da se u naredne dvije sedmice može raspisivati tender i tražiti izvođač radova.

"Istočni dio grada, Starčevica i Obilićevo dobili su novi izgled danas, građanima koji koriste ove saobraćajnice ovo će značajno olakšati učešće u saobraćaju. Zeleni most je još jedna ključna poveznica, rok za izvođenje radova je decembar mjesec. Do tada, uklanja se potpuno stari most, jer se na istoj lokaciji gradi novi. Dakle, više neće biti ni pješačkog prelaza i molim građane za strpljenje, da bi smo dobili potpuno novi most , širine 14 metara, sa dvije trake, biciklističkim i pješačkim stazama, rasvjetom i jednim vidikovcem na sredini," pojasnio je Radojičić.  
On se ocjenio da je u Banjaluci saobraćaj preopterećen i najvio izgradnju novih kružnih raskrsnica, koje najbolje rješavaju taj problem.

"Za sedam godina je broj vozila u Banjaluci je povećan za 20 hiljada. Kružne raskrsnice najbolje rješavaju problem gužvi i ove godine će biti izgrađeno još nekoliko kružnih raskrsnica. Već je završen tender za dvije, na Aleji Svetog Save, kod "Hipo banke" i na Laušu. Zatim predviđen je novi kružni tok kod "Delte", zatim još jedan iznad Suda, tako da će ove godine biti pet ili šest novih kružnih tokova. Naravno gradiće se još nekoliko ključnih saobraćajnica, dio puta u naselju Česma, zatim Prijačani, putni pravac Saračica-Čokori, veći dio puta u Šargovcu i još oko 20 kilometara drugih kategorisanih i nekategorisanih puteva, navodi Radojičić.

On je dodao da će investicije u vodovodnu mrežu i saobraćajnice premašti 30 miliona maraka.

Osvrnuvši se na javnu raspravi o Nacrtu regulacionog plana dijela centralnog gradskog područja Radojičić je rekao da je izneseno nekoliko dobrih prijedloga i da se na ovom području predviđa dosta novina koje će izmijeniti izgled grada.

"Završili smo nacrt i javnu raspravu centralnog područja, to je osjetljivo područje, riječ je o 50 hektara, čitava uža zona grada, od pijace do Narodne skupštine o i od Paskuline ciglane do početka Borika, gdje je more otvorenih pitanja i različitih interesa.
  
On je istakao da je poprečna osa planirana na potezu od Robne kuće "Boska", pa Gospodskom ulicom do Narodnog pozorišta Republike Srpske, gdje su i Banski dvor i Gradska uprava.

"Ona se proteže od stare autobuske stanice, preko parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti, do prostora na kojem se sada radi veliki podzemni parking na kojem je planirana jedna posebna osa koja ima svoju istorijsku metaforu", rekao je Radojičić.

On je dodao da će novi trg biti na mjestu sadašnjeg parkinga kod Muzeja savremene umjetnosti, a spomenik palim borcima u otadžbinskom ratu 1991-1995. godine na lokaciji gdje se rade podzemne garaže.

Radojičić je naglasio da je ovim nacrtom regulacionog plana vraćen park između Narodnog pozorišta i Banskog dvora, koji je ranije bio predviđen za gradnju objekta, obrazloživši da je to gradska zemlja.

"Na drugim lokacijama, gdje je zemljište privatno, sasvim je druga priča", zaključio je Radojičić.