Gost Večernjih vijesti

Savanović za ATV: Rastu plate i penzije, RS čekaju bolji dani

22:51, 29.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Avgustovska plata biće veća i u javnom i u realnom sektoru, a poslije povećanja junske penzije od 2.5 odsto, penzioneri bar još jednom povećanju penzija mogu da se nadaju do kraja godine.

Ovo je, gostujući u Večernjim vijestima ATV-a, istakao Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Prema ministrovim riječima, Vlada je na posljednjoj sjednici utvrdila set zakona kojima se reguliše i trajno povećanje plata u javnom i realnom sektoru Republike Srpske, kao i povećanje penzija za najstariju populaciju.

"U većini dosadašnjih slučajeva poslodavci su sa radnicima pravili ugovore na neto platu, ali poslije usvajanja novog seta zakona ti ugovori će morati da se prave na bruto platu", poručio je, između ostalog, ministar Savanović i dodao da će zahvaljući preduzetim mjerama oko 80 miliona KM biti direktno usmjereno na povećanje plata.

Pravljenjem ugovora o radu po osnovu bruto plate, kako nalažu nove Vladine mjere i kako je ministar objasnio, znači da poslodavci ubuduće neće moći da zakidaju ni državu ni radnike, jer će tako biti podignuta na viši nivo i poreska disciplina, a to opet znači stvaranje boljih preduslova za veće zapošljavanje i dalji rast plata i penzija.

Kada su u pitanju penzioneri, ministar Savanović je nagovijestio bar još jedno povećanje penzija do kraja godine, poslije uvećanja junske penzije za 2.5 odsto, a na takav optimizam ga, kako je rekao, navode ekonomski pokazatelji Republike Srpske koji ukazuju na rast prihoda. 

Ministar Milenko Savanović je istakao i sve kvalitetniji odnos sa ekonomsko-socijalnim partnerima, sa kojima je, kako je istakao, postignut visok stepen saglasnosti, naročito oko visine minimalne plate u Srpskoj, tako da zaposlene, penzionere, boračku populaciju i ostalo stanovništvo, kako je rekao, čekaju bolji dani.