Vladimir Blagojević

Privrednici Srpske nisu dovoljno iskoristili povlastice izvoza u SAD

22:54, 06.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
"Privrednici iz Republike Srpske nisu dovoljno iskoristili generalni sistem povlastica SAD koji je na snazi, a omogućuje im da robu u Ameriku izvoze bez carine", rekao je u Večernjim vijestima ATV-a Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Kako ističe te povlastice otklanjaju prepreke za izvoz proizvoda iz Srpske u SAD, jer su oslobođeni carine, što je značajno za sve male ekonomije, pa i za ekonomiju Srpske koja pripada tim malim privredama.

"Te povlastice su godinama unazad na snazi. Istina 1.januara ove godine je istekao rok, ali je 21. aprila rađena  revizija i on je ponovo aktuelan. Dakle, oni privrednici koji su izvezli u ovom periodu, od 1. janura do 22. aprila ove godine, i koji su platili carinu, taj novac će im biti refundiran. U narodnom periodu očekujemo da nastavimo nesmetano izvoziti i da ćemo biti konkurentniji, jer oslobađanje od plaćanja tih do 12 odsto carine predstavlja značajnu povlasticu, kad je u pitanju konkurentnost naših proizvoda na tržištu SAD," pojašnjava Blagojević.

Ukupan obim razmjene Srpske sa SAD u prva četiri mjeseca ove godine iznosi 28, 6 miliona KM. Od toga tek oko 4,8 miliona KM odnosi se na izvoz naših proizvaoda na tržište SAD, što u strukturi ukupnog izvoza Srpske iznosi jako malih 0,4 odsto, tako da je to definitivno neiskorišten potencijal. 

"S druge strane oko 23,8 miliona KM se od tog ukupnog obima razmjene odnosi na uvoz iz SAD na tržište Srpske. Znači pokrivenost uvoza izvozom je oko 20 odsto, što govori da imamo mnogo prostora za povećanje izvoza naših proizvoda na tržište SAD," kaže Blagojević

Sistemom generalnih povlastica obuhvaćeno je oko pet hiljada proizvoda, većinom industrijskih. 

"Imamo potencijala za izvoz proizvoda, prvenstveno kad je u pitanju namještaj, ali i nekih drugi industrijskih proizvoda koji mogu naći svoje mjesto u daleko većoj mjeri nego što je to trenutno. Neophodno je da se povežemo, i da bolje iskoristim mogućnosti dijaspore u tom smislu," navodi Blagojević.

On je pozvao sve privrednike iz Srpske koji su zainteresovani za izvoz u SAD se jave Privrednoj komori RS gdje se mogu upoznati sa svim detaljima povlastica.

Podsjećamo, generalni sistem preferencija SAD za BiH produžen je do 31. decembra 2020. godine. Refundiranje troškova privrednicima odnosi se izvoz robe od početka godine do 22. aprila. Da bi to pravo ostvarili moraju ispoštovati i određene uslove od kojih je najvažnije pravilo o porijeklu robe koja, u potpunosti, mora da bude proizvedena u BiH ili sa najmanje 35 odsto dodate vrijednosti prilikom ulaska na američko tržište.