Tema dana: Zašto su i prije dogovora isplivali opozicioni kandidati?

21:07, 18.01.2018.
Thumbnail

Nikola Poplašen i Darko Matijašević prvi su zvanični kandidati za predstojeće izbore u Srpskoj.

U trku za predsjednika i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine ulaze kao kandidati Srpskih naprednjaka – udružene tri vanparlamentarne stranke. Da će, može se slobodno reći, autsajderi prvi izaći sa dugo očekivanim imenima, i nije tako čudno, s obzirom na to da krupnije ribe već dugotvrde pazar, a dogovor, na obe strane, praktično postaje sve neizvjesniji.

Nikola Poplašen će tako, poslije devetnaest godina ponovo pokušati da postane predsjednik Srpske. O njegovoj kandidaturi već se dosta spekulisalo u javnosti. Doduše, pričalo se da će ga podržati stranka Ognjena Tadića, što se, ipak, nije desilo. Za opoziciju, to bi mogao da bude dodatni problem.

"Nema sumnje da sve osobe koje su imale zapažene izborne uspjehe u svojoj prošlosti, na neki način ostvariti određene izborne rezultate. Međutim, riječ je o jednoj distanci, priličnoj vremenskoj distacni, u odnosu na izbore na kojima je pomenuti kandidat pobijedio uz trci za predsjednika RS. Danas su uslovi bitno drugačiji", rekao je Vlade Simović, doktor političkih nauka.

vlcsnap-2018-01-18-21h02m25s243

"U Savezu za promjene imamo dvije velike stranke, PDP i SDS, i logično je očekivati da će tu biti puno, puno pregovora, a i logičnih poilitičkih kalkulacija kako bi se što bolji kandidati izabrali, odnosno oni kandidati za koje oni mogu biti uvjereni da će, ako ništa, dobiti onu poziciju predsjednika RS, jer imali su u vidu činjenicu da se gospodin Dodik ne može kandidovati. Ja pretpostavljam da Savez ide s tim da mogu tu funkciju dobiti ove godine na izborima", rekla je novinarka  Gordana Katana.

Iako PDP-ovci za glavnog  favorita sve očiglednije isturaju svog kandidata, Mladena Ivanića, SDS, kao najveća opoziciona stranka, traži primat. Ivanić se i u internim anketama Saveza za promjene najbolje kotira, a rame uz rame s njim stoje SDS-ovci, bijeljinski gradonačelnik, Mićo Mićić, i ministar spoljne trgovine, Mirko Šarović. Do izbora ima još dovoljno vremena da svako, bar donekle, “izgura” svoj interes, što je, valjda, i suština koalicionog pregovaranja.

"Uvažavamo naše partnere. Nije uopšte sporno za SDS kandidatura za jednu od funkcija gospodina Ivanića.  Ono što je sasvim jasno, to je da je SDS, a to mora da bude i jasno našim koalicionim partnerima, mada sam ih ja već upoznao sa našim stavom, prva na potezu  i mi ćemo biti u prilici da definišemo prvu od kandidatura", rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-avlcsnap-2018-01-18-21h03m58s142

"Svi u opoziciji moraju da znaju da protek vremena odgovara samo vladajućima. Ono što je važno istaknuti je da su svi rokovi dosad probijeni, osim onih izbornih rokova. Ti izborni rokovi takođe se bliže, ali ono što je nedostajalo opoziciji je drugačiji pristup koji će biti odgovoran, liderski i alternativan u odnosu na vladajuću koaliciju", komentariše Adam Šukalo, poslanik u NS RS (klub PDP-a).

Činjenica je da pazar ne tvrde samo partije iz opozicije. Lider SNSD-a već je poručio da će se o kandidatima oglasiti tek u maju, ali da ima kadar i za predsjednika i za člana Predsjedništva BiH. Do tada, će se, po svoj prilici, natezati sa DNS-om, jer je predsjednik te stranke odavno izjavio kako hoće da  ime sa njegovog spiska bude kandidat za jednu od dvije najvažnije izborne funkcije.