Tema dana: Zašto poslije budžeta kreditima spasavamo i bankarski sektor?

19:26, 17.07.2017.
Thumbnail

Republika Srpska moraće opet da se zaduži da bi imala kod koga da se zadužuje jer je domaćim bankama hitno potrebna pomoć.

Kako nam se Bobar banka i Banka Srpske ne bi ponovile, moraćemo da ojačamo sistem, a to zadovoljstvo poreske obveznike koštaće 55 miliona maraka. Odluka o novom kreditu već sutra će se naći pred poslanicima, a u šta će Vlada tačno potrošiti 55 miliona iz Ministarstva finansija, po običaju, nisu pojasnili. Zato objašnjenje daju iz Agencije za bankarstvo.

"Sam projekat je nesretno nazvan odnosno nije prikladno nazvan 'jačanje bankarskog sektora' a ustvari znači da Agencija neće dobiti nikakva finansijska sredstva. Agencija će dobiti tehničku pomoć u vidu eksperata Svjetske banke za pojedina pitanja u izradi podzakonskih akata i supervizorskih alata. Tako da ne znam odakle uopšte pojam da bi na kraju krajeva Agencija trebala dobiti neka finansijska sredstva, odnosno finansijski sektor", izjavio je Dragan Serdar, zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS.

Za spasavanje finansijskog sektora trebaće nam puno više od 55 miliona, jer podatak Agencije za bankarstvo pokazuje da banke u Srpskoj imaju preko pola milijarde kreditnih plasmana koje će teško naplatiti. U procentima to je 11 odsto svih kredita koliko je imala i Italija u vrijeme finansijske krize kada je državnim novcem morala spasavati propale privatne banke. Ekonomisti se upravo plaše ovog scenarija.

"Ovo su značajni procenti i dvije tri banke koje su već otišle u stečaj nije riješilo sistemski cijeli bankarski sektor i tu postoji još enorman rizik. 11 odsto je samo prosjek i možete doći u situaciju da je još par banaka u velikoj krizi.Regulator nije uspio spriječiti ovu situaciju, da ti krediti budu nenaplativi. Naravno dio rizika je i zbog loše ekonomske istuacije", rekla je Adisa Omerbegović Arapović, prorektor Međunarodnog univerziteta u Sarajevu.

Zato MMF traži hitnu intervenciju koja će osposobiti Agenciju za bankarstvo da ojača nadzor nad bankama. Da je vrag odnio šalu pokazuje i to da su vlast i dio opozicije oko ove nekad glavne teme za političke obračune, sada pronašli zajednički jezik. Nakon što su podržali izbor novog direktora Agencije za bankarstvo u NDP-u nude i podršku za novo zaduženje.

"Ako ovo bude ovaj kredit koji se od Svjetske banke uzima za sanaciju bankarskog sektora u Republici Srpskoj, bude u funkciji toga da banke ozdrave da se prekine sa političkim uticajem na bankarski sektor i ako to bude podrška za direktora Rada Rastoka kojem smo i mi dali povjerenje, jer želim o da vjerujemo da neće podleći pod politički uticaj, mi ćemo onda i ovo kreditno zaduzenje podržati", kazao je Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NSRS.

Kad novi direktor konačno preuzme Agenciju za bankarstvo neće imati ni malo lak posao jer treba da napravi održiv sistem. Centralna banka otkrila je da ukupno devet banaka ima problem sa lošim kreditnim plasmanima.Upozorili su da dvije velike sistemske banke  Bosni i Hercegovini imaju skoro polovinu loših kredita pa ako propadnu sa sobom mogu da povuku u propast cijeli sistem. Fond za spasavanje banaka u BiH tek treba da se osnuje a još nije definisano ko će ga i kako finansirati i da li će obični poreski obveznici morati da spasavaju velike bankare, čije su genijalne ideje propale i uzrokovale domino efekat.