Tema dana: Zašto Hrvatska ukida Tita umjesto ustaškog pozdrava?

20:00, 31.08.2017.
Thumbnail

I prije Sabora, junak dana u Hrvatskoj je bio Neven Brajković, do tada anonimni ugostitelj, koji je na svoju inicijativu odlučio da sa trga skine tablu maršala Tita. Policajci ga nisu posjetili, jer kažu, niko ništa nije ni prijavio. Zato jesu novinari kojima je objasno da je tablu skinuo jer mu je, kaže, bola oči svaki dan.

Tabla “Za dom spremni” u Jasenovcu, bode oči čitavom regionu, ali još se nije našao junak koji će da je skine. Pod pritiskom koalicionih partnera na taj potez već sedmicama se sprema Andrej Pleković. HNS-u je skidanje jasenovačke tabale bio jedan od uslova za ulazak u vlast sa HDZ-om, a i Milorad Pupovac je već dao uslov - ili ide tabla ili mi iz vlasti.

U atmosferi kada svi imaju račune i kalkulacije, neko će ostati nezadovaljan, a na hrvatskom premijeru je da prelomi šta mu se više isplati.

"Ja mislim, to sam već puno puta rekao da Plenković svaku noć sanja broj 76, njega sad jedino brine može li on tih 76 da okupi, on gubi desnicu ako to učini, bar 10-ak ljudi u Saboru ako to učini, ili mora uvesti kontrolu nad strankom kakvu sad nema", rekao je Žarko Puhovski, politički analitičar.

Osim tvrde struje u HDZ-u, koja se i dalje bori da shvati Plenkovićev korak prema centru, hrvatski premijer, probleme bi mogao da očekuje i od Udruženja ratnih veterana. Već su poručili da bi se uklanjanje ploče u Jasenovcu, moglo završiti plinskim bocama na ulicama Zagreba i šatorima ispred Vlade. Poruka građana Hrvatske, bar prema anketama Jutarnjeg lista, mogla bi da glasi da je Hrvatima dosadilo da gledaju u retrovizor.

Rasprave o prošlosti, ustašama i partizanima, tako omiljenoj temi hrvatskih političara koji naprosto nisu u stanju da ponude ništa drugo, trebalo bi da zamjene one o životu Hrvata. Zbog toga i ne čudi da Plenković želi da ubrza stvari.

"Ono što želimo je da se u sljedeće dvije sedmice nađe rješenje koje bi riješilo ovo političko pitanje, što se tiče Vlade i parlamentarne većine ona je već i donesena, ali želimo ga rješiti uz puno uvažavanje žrtvi. A nakon toga ćemo, vjerujem, u po mom sudu uvjeren sam, u dogovor, nakon sastanaka koje juče vodili, pristupićemo poptunom zakonskom rješenju za ideološko pitanje koje decenijama dijeli hrvatsko društvo", rekao je Andrej Plenković, hrvatski premijer.

U višednevnoj licitaciji oko datuma uklanjanja table, Pupovac je najavio da ne želi da čeka dalje od septembra.

Hrvatski ministar uprave je realističniji: “Ako se budemo držali zakona, ploča će se ukloniti, najranije u martu sljedeće godine”.

Sve jača odbrana, kako desničari tvrde, “starog hrvatskog pozdrava”, nije promakla ni američkom Stejt departmentu. Nije problem samo HOS-ova ploča, problem je i komemoracija u Jasenovcu ili koncert Marka Perkovića Tompsona. Problema je toliko, da bi, čini se, najelegantnije rješenje bilo još jedan Neven Brajković sa početka priče, da odšarafi ploču HOS-a u Jasenovcu, s nje izbriše pozdrav "Za dom spremni", i onda je najnormalnije vrati gdje je i bila.

Taj heroj bi konačno pokazao da li je Hrvatska neonacistička ili demokratska država Evropske unije.