Tema dana: Šta u Han Pijesku kažu na odluku Ustavnog suda BiH

18:57, 18.08.2017.
Thumbnail

I onako vrelo ljeto u BiH dodatno je usijala nova odluka Ustavnog suda BiH. Dato je zeleno svjetlo za knjiženje vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu. Nepovoljno, ponovo za RS.

Ništa novo - mnogi bi rekli, jer se iz Suda u kom odlučuju stranci uvijek preglasava volja, a sada i pravda srpskoga naroda. Doduše, ima i onih u RS koji postavljaju pitanje zašto smo uopšte i slali apelaciju Sudu BiH.

Sreća u nesreći – rekli bi mudri, da se imovina, u ovome slučaju vojna, ne može knjižiti, pošto BiH nema takav zakon. A, ako ga kad i bude imala, onda bi prvo entiteti trebali uknjižiti svoje, a BiH bi dobila onoliko kolača koliko joj budu dali entiteti. Sve ostalo što se bude radilo je protivzakonito ili drugim riječima rečeno - otimanje.

"Za Han Pijesak šta znači to otimanje teritorije RS, normalna stvar da je to bolna tema, tu se ne radi samo o komunikacijskom centru na Velikom Žepu, uz to ide kompleks od 11.474 m2 zemljišta. Znači, neko otimanjem dijela RS oduzima i jedan dio opštine Han Pjesak. Ja se nadam da će organi u RS intervenisati pravno i ispravno i da će spriječiti knjiženje te imovine", rekao je načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

Nije bilo lako odbraniti je Veliki Žep, a sada nam ga otimaju, poručuju borci sa ovog područja. U Han Pijesku podignut je spomenik svima onima koji su ugradili živote za stvaranje RS i samo njene teritorije. Veliki Žep jeste i biće teritorija RS , kažu oni koji su je stvarali.

"Ovo oduzimnje repetitora na Žepu, vojnog objekta mislim da je neprihvatljivo za sav srpski narod, pogotovo za borce iz Han Pijeska. Ginuli smo za taj repetitor, ne znam šta je sad poruka ovim, je li nas ponovo neko poziva da ga branimo, da ga otimamo, kao što smo radili ’92. godine, borci se nikada neće složiti s tim", rekao je predsjednik BO Han Pjesak Savo Vlačić.

U Han Pijesku nisu zaboravili “poklone” NATO avijacije. I poslije dvije decenije ova opština je, pored nekadašnjih srpskih Hadžića, druga po stepenu oboljelih od malignih bolesti. Upravo je to razlog za novu borbu i rampu NATO-u u Han Pijesku.

JNA je pedesetih godina, u Crnoj Rijeci, počela sa gradnjom podzemnog vojnog objekta, a sve za potrebe Trećeg svijetskog rata. Tada je i stao razvoj Han Pjeska. Sa magistrale je bilo strogo zabranjeno skretanje. Isti scenario čeka mještane ako im dođu neželjeni gosti.

Ćutalo se i kada je SFOR na Srpskoj teritoriji zatvorio vojni objekat, tačnije ga cementirao. Niko riječi da kaže ni sada kada OS BiH uredno koriste svu vojnu imovinu na teritoriji RS, jer im je Srpska i dala na korišćenje. Nije to ni malo, kada je takvih imovina na dvadeset lokacija i nazivaju se perspektivnim, ali ne RS, već za NATO.

I dok se u RS lome koplja političkih stranaka čiji je član Predsjedništva napravio veći iskorak prema NATO Alijansi, u Sarajevu zadovoljno trljaju ruke, jer se otvaraju vrata MAP-a. Otvaraju se vrata i novom - starom, nekoliko puta najavljivanom referendumu, iako se unaprijed dobro zna kakav bi ishod bio. Ipak, ništa ne treba da nas čudi, jer smo ušli u izbornu trku, iz koje možda nikada nismo ni izašli.