Tema dana: Šta na evropskom putu za BiH znači sedam spornih pitanja?

19:49, 21.12.2017.
Thumbnail

Ostalo nam je samo sedam pitanja i žurnim koracima idemo ka majci Evropi - slavodobitno je poručeno nakon dvočasovnog sastanka Kolegijuma za evropske integracije.

Kao da je kojim slučajem postignut cilj i ispoštovani davno utvrđeni rokovi. Realnost kaže da smo upitnik evro komisije trebali da završimo još u septembru, zajedno sa spornim pitanjem o popisu stanovništa na kojem, čini se, najviše zapinjemo. Da se u približavanju majci nešto ipak radi, ali u konstantnom slou moušnu, svjedoči i nedavni odlazak Denisa Zvizdića u Brisel gdje se pričalo o evropskom putu. Ali samo pričalo.

"Jučerašnji sastanak na nivou premijera entiteta i predsjedavajućeg Savjeta ministara zaista, po ne znam koji put u BiH, pokazao da se ovdje apsolutno sve, ali apsolutno sve mora rješavati u zadnji čas. Dakle, odgovaranje na upitnik, to jest sumiranje odgovora i slanje natrag u Brisel se ponovilo na istovjetan način kao i kad je bila liberalizacija viznog režima u BiH kad se samo na jedan zakon i odluku čekalo godinama", rekla je  Ana Trišić Babić,  bivši zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Najljepše želje kažu da bismo do Nove godine mogli da završimo sporni upitnik ali je pitanje da li nam je, zbog kašnjenja, prošao voz – i da li će Evopa znati šta će sa nama u 2018. Najoptimističnija predviđanja kažu da ćemo do kraja 2019. imati kandidatski status ali je i to, po svemu sudeći, na dugom štapu. A šta se tokom sporog kaskanja, u međuvremenu, uradilo? Od februara prošle godine i Čovićeve predaje aplikacije za članstvo – malo toga. Napredak je početak primjene SSP-a, rekli bi mnogi. Ali uz pomenuti sporazum i uvijek prisutnu konstataciju da to mora malo brže – put u Evropu i dalje ostaje samo kao strateško pitanje - bez pretjerane ekonomske koristi.

"Ja sam uvjeren da su nam domaći investitori potrebniji u ovom trenutku nego strani investitori jer mislim da su njihove orijentacije dugoročnije u odnosu na strane. A zato treba poboljšati poslovnu klimu a mi imamo usvojenu agendu u saradnji sa Evropskom komisijom ali ona, čini mi se, ipak sporo ostvaruje", kaže  Dragan Mikerević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

" Više ćemo sigurno znati u kom pravcu će se Evropska komisija i EU odnositi prema Zapadnom Balkanu a samim tim i BiH  u strategiji koja se priprema i koja će biti objavljena šestog februara. Ono što bi mi očekivali i mislim i što bi svi građani Zapadnog Balkana očekivali je da se u toj strategiji težište zaista baci na ekonomiju", rekla je Ana Trišić Babić, bivši zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Ako toga ne bude onda će, zbog sporosti na evropskom putu i neizrađene Strategije ruralnog razvoja – i bh. farmeri vjerovatno ostati bez 90 miliona evra iz fondova Evropske unije. Ta sporost naročito dolazi do izražaja kad se ugledamo na komšije. Pošto se u Srbiji uveliko priča o 2025. - sve je izvjesniji scenario da se Bosna i Hercegovina, uz granicu na Savi, o Evropsku uniju uskoro očeše i na Drini – i da nam češkanje bude jedini napredak.