Tema dana: Šta će mladi Kurc donijeti Austriji?

20:30, 16.10.2017.
Thumbnail

Mediji su puni naslova kako je Austrija izabrala najmlađeg predsjednika Vlade u Evropi. Nije - Milo Đukanović je imao samo 29 kada je postao premijer Crne Gore, ali je potpuno jasno zašto takav privid.

Sa sunčanim naočarama i djevojkom pod rukom, 31-godišnji Sebastijan Kurc u tirkiznoj jakni ne razlikuje se mnogo od svojih vršnjaka  koji su u kampanji dijelili letke po ulicama Beča. Nova nada Austrije sve je  posvetila tome da se prikaže kao  svježe  lice tamošnje politike. Toliko da je promijenio boju stranke iz crne u tirkiznu, što u Austriji nije mala stvar.  U pobjedonosnom slavlju  Sebastijan Kurc još nije odlučio sa kim će u koaliciju.  Ako se mlađani, ali u igri moći itekako verzirani Kurc, odluči za koaliciju sa desno-populističkom Slobodarskom partijom  Hajnca-Kristijana Štrahea, onda će migraciona politika, unutrašnja bezbjednost, ali i strukturalna pitanja dobiti novi pravac.

"Teoretski  Sebastijan Kurc nije otvoreno isključio opciju sa socijaldemokratama, ali ako gledamo kampanju vidimo da je imao konflikt sa Kristijanom Kernom. Ne sa strankom nego sa njim lično, taj konflikt dvije ličnosti sigurno ne bi bio produktivan u Vladi, zato   sumnjam da je ta koalicija moguća", kazao je politički analitičar Tomas Hofer.

Istorijski poduhvat Slobodarske stranke, jednak onom Jerga Hajdera na izborima 2000-te, čini se, ipak neće završiti kao tad- višemjesečnim diplomatskim sankcijama. Eventualni ulazak u koaliciju sa Slobodarskom partijom Kurc neće platiti ni hitlerovskim brčićima na predizbornim plakatima u Beču. Austrijancima danas, više je privlačna desnica, nego nastavak „velike koalicije“  sa socijaldemokratama koja je u njihovim očima   postala  sinonim za mrtvilo. Jedino što bi Austriju moglo da spase od, kako je evropejci nazivaju “ORBANizacije” jeste fotelja ministra spoljnih poslova. Kurc želi da ostane njegova, a Slobodarska stranka je još u kampanji najavila da je to njihov uslov za saradnju.

"Tu znamo da Štrahe i Hofer i ostali akteri iz Slobodarske stranke podržavaju i politiku Milorada Dodika u RS, oštro se protive nezavisnosti Kosova i tu može doći do nekih promjena. Sad ako se Kurc odluči da zadrži ministarstvo vanjskih poslova, ako bude ustrajao u tom njegovom zahtjevu, čini mi se da neće doći do nekih supstancijalnih promjena prema Zapadnom Balkanu. Biće interesantno vidjeti šta će se desiti tokom predsjedavanja Austrije EU koje će se desiti u drugoj polovini 2018, jer će tada Austrija, kako je Kurc najavio kao jedno od centralnih pitanja, na dnevni red staviti pitanje Zapadog Balkana", kaže Vedran Džihić, stručni savjetnik na Instittutu za međunarodnu politiku Austrije.

Tirkizno-plava vlada konzervativaca i populista bila bi opasan eksperiment  i za EU, priznaju i u Briselu. Za  Angelu Merkel, novi kancelar komšijske Alpske republike biće nezgodan kolega. Kurc se diči jer je brzinskim zatvaranjem balkanske rute primorao kancelarku da promijeni svoju izbjegličku politiku.

Dok ne isključuje mogućnost da se Austrija priključi Višegradskoj grupi, evropskim partnerima više smeta činjenica da će odnos EU i Rusije, zbog pritiska Austrije, vjerovatno morati da se mijenja. Kurc, ali pre svega njegov potencijalni koalicioni partner Štrahe zalažu se za prekid evropskih sankcija Moskvi.  Tirkizna je možda boja koja  podsjeća na ljeto, ali je u Evropi definitivno postala jesenji hit.