Tema dana: Ko može da mijenja skupštinske odluke?

19:28, 01.09.2017.
Thumbnail

Još jedna priča za Riplijevu rubirku "Vjerovali ili ne" stiže iz Republike Srpske. Generalni sekretar Narodne skupštine odlučio je da, uz blagoslov prvog čovjeka skupštine, ne objavi u Službenom glasniku ime zamjenika republičkog pravobranioca Borislava Jeličića kojeg su izglasali narodni poslanici. Tako ispada da Jeličić, koga je izabrala skupština, prema odluci Marka Aćića i Nedeljka Čubrilovića - ne postoji i nije zamjenik pravobranioca.

Neuvjerljivo, ali i mimo zakona je i obrazloženje da je to tako jer je rukovodstvu skupštine, poslije imenovnanja, stiglo obavještenje iz Tužilaštva da se protiv Jeličića vodi istraga. Stručnjaci tvrde da takvu odluku niko nije mogao donijeti jer nema ustavno, zakonsko ili poslovničko uporište.

"Niko nema pravo da samoinicijativno odluči da li će objaviti ili neće objaviti neku odluku, to je predviđeno ustavom i drugim važećim zakonskim propisima. Odluka se mora objaviti i nju Narodna skupština kao organ koji je donio odluku ne bi mogla staviti van snage dok se ona ne objavi kako je to predviđeno procedurom. Sve u suprotnom predstavlja kršenje važećih zakonskih propisa na kojima se temelji RS", kaže Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u BL.

"Odluka o Jeličiću, protiv koga je glasala opozicija je donesena, ona je morala biti obajvljena u Službenom glasniku makar se on istog dana ili u toku zasjedanja našao u zatvoru, a onda se odluka zakonom propisanim postupkom može opozvati donošenjem odluke o njegovom opozivu i izborom drugog. I nikakav problem ne postoji, to je jedini ustavom i zakonom propisan put. Oni odluče na šibicarsko-džeparoški način, znate šibicari kuglicu onu valjaju, gdje je kuglica, nema je, e tako kod njih nema zakona i odluka, sakrili su je", poručuje Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS.

Osim odluke o imenovanju Borislava Jeličića za zamjenika pravobranioca, odavno je sakrivena u ladicama i ostala neobjavljena i Odluka o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH. Nečuveno jeste, ali bože moj predsjednik skupštine, pa i činovnici, što jesu generalni sekretar pa i direktor Službenog glasnika, odlučili su da je tako najbolje i spriječili da odluke najvišeg zakonodavnog organa stupe na snagu kako to procedura nalaže.

"Svako izbjegavanje primjenjivanja i pozivanja na Ustav, na zakone, dakle vodi nas u pravcu anarhije, a anarhija opšte poznato i u funkciji je rušenja države. Onog momenta kad se sruši država, sruši pravni poredak i ostalo onda ćemo ostati bez bilo kakavog stepena sigurnosti. Onda će dakle na isti način moći svako da nam napravi bilo šta i da ne mora ni za šta da odgovara itd", ističe Popović.

Na sve ovo, tvrdnje profesora prava koji je bio i sudija Ustavnog suda, i zamjerke opozicije, ali i na znatiželju građana, prozvani danas kratko kažu - sve što smo imali, rekli smo juče. A juče su rekli da bi, u ovoj situaciji, bilo, citiram: "neuputno" da se Jeličićevo ime objavi i dozvoli da polaže zakletvu. Međutim, pravo i procedura kažu da je vladajuća većina mogla, već na prvom sljedećem skupštinskom zasjedanju, da smijeni spornog zamjenika pravobranioca.

Ovako, bruka je pukla, ne samo zbog izbora, nego i zbog njegovog imena za koje je neko rekao "Ne može u Službeni glasnik!". Tek tako. Kako god, niko nije ni trepnuo, a zakon je pogažen. Ipak, za odgovornost, političku ili krivičnu, još nije kasno!