Tema dana: Kakvu ocjenu zaslužuju ministri?

19:32, 29.08.2017.
Thumbnail

Da je danas posljednji dan škole, a da se u dnevniku, umjesto đaka, nalaze imena ministara u Vladi Srpske, bili bismo u velikom problemu. Kome bismo mogli da kažemo – sjedi jedan, a kome – odličan pet? Međutim, kada bi kriterijumi bili medijski izvještaji i komentari građana, jasno je ko bi dobio “keca”.

Ministri Dane Malešević, Predrag Gluhaković i Jasmina Davidović zasigurno bi se zacrvenili.

Osim ne baš sjajnih rezultata, nešto im ne ide ni odgovarannje na škakljiva pitanja. Prolaznu ocjenu dobili bi Dragan Lukač, Neđo Trninić i Lejla Rešić.

Najmanje vrlodobrim prošli bi ministri pravde, industrije i građevinarstva, bar kada je u pitanju njihovo medijsko predstavljanje.

Ima i onih koje bi ocjenjivanje čak zaobišlo, jer se sudu javnosti skoro nikada ne izlažu. Za Jasmina Komića, Zlatana Klokića i Davora Čordaša, rijetko se kada nešto čuje.

A kada upitate ministre da ocijene rad svojih kolega, uglavnom čujete: “o imenima nećemo, nije red.”

"Ja mogu paušalno dati ocjenu da je on ovakav ili onakav i navući bijes tog ministra na sebe. Reći će šta onaj Malešević mene ocjenjuje, nema pojma šta radim ja u svom resoru. Tako da, ne bih ja to", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

"Ne bih ja to ocjenjivao sada. Ima u ovoj Vladi i jako dobrih ministara, ima manje dobrih, ali, u svakom slučaju, ova Vlada funkcioniše i mislim da daje dobre rezultate", kaže Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Ocjenjivanje bilo koje vrste nije lako ni za analitičare. Suditi o ljudima koji su miljama daleko od građana, i izgledaju kao da žive u nekoj drugoj dimenziji, kažu, rudarski je posao. Upiru prstom i kažu – dovoljno je vidjeti javne nastupe ministara koji postaju sve šokantniji, i mogli bi da se svrstaju u rubriku vjerovali ili ne.

"Mislim da su se razvila dva svijeta, jedan imaginarni svijet – svijet luksuza koji je rezervisan za jedan mali, uzak sloj privilegovanih moćnika, i oni posmatrajući svijet iz sopstvene prizme šalju svakodnevnu sliku da je nama dobro, da živimo u izobilju, da svi oni koji pokušavaju kritikovati i kojima se takvo stanje dopada zapravo jesu neprijatelji društva. Na drugoj strani imate onu realnost. I ta dva svijeta nemaju puno dodirnih tačaka", objašnjava Tanja Topić, politički analitičar.

U Vladi se, doduše, ističe jedan čovjek. Zoran Tegeltija, najomraženiji ministar u očima opozicije, dobio bi dvije ocjene. Jedan za prevelika zaduženja, a čistu desetku za sliku koju je stvorio u javnosti. Zbog sposobnosti da se izvuče i iz “škakljivih” situacija, ministar finansija se sačuvao od kritika mnogih. Za opoziciju, bez obzira na ponuđene ružičaste naočare, aktuelni saziv Vlade najgori je u istoriji postojanja Republike Srpske.

"Moje mišljenje o Vladi je potpuno jasno. Vlada je loša. Vlada je tim, od šefa tima pa nadalje. I u tavoj Vladi, u takvom konceptu i pristupu rješavanja problema, vrlo je teško nekoga imenovati da bi se isticao po nekom kvalitetnom radu", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u NS RS.

Nevladin sektor, koji prati svaki korak aktuelnog saziva Vlade, žali se da je u svojoj borbi često usamljen. Zbog nepostojanja bilo kakvog osjećaja odgovornosti, ali i sankcije, od kritika i sugestija, nemaju mnogo vajde.

"To bahaćenje i način na koji se rasipamo javnim sredstvima i resursima, postaje sve izraženije. Nažalčost, ne nastoji se više ni prikriti. A posebno zabrinjavajuće da izostaje apsolutno bilo kakva potreba da se građanima išta objasni i išta opravda", kaže Ivana Korajlić, TI BiH.

A najveću zaslugu za takvu sliku o Vladi imaju građani jer, u nedostatku reakcije, mogli bismo da pomislimo da nam stvarno dobro ide. Izgleda da su to najbolje shvatili ministri, koji se ne obaziru ni na kakvu sugestiju, i nastavljaju po svom. Otuda i spekulacije o smjenama, rotacijama ili novoj Vladi, kada ih o tome pitate, po pravilu izazivaju smijeh, pa čak i podsmjeh.