Tema dana: Kako ćemo Rusima vratiti dug

19:32, 20.09.2017.
Thumbnail

Pare od klirinškog duga nismo stigli ni da potrošimo a đavo je već stigao po svoje.

Nije trebalo dugo čekati da i Rusi zatraže isplatu svojih sto miliona dolara jer je u Ambasadu BiH u Moskvi već stiglo pismo iz Gazproma. Ukratko traže da im se novac ispalti odmah  za isporučeni gas u ratnom periodu.

Taj dug trenutno otplaćuje Federacija i to  pet dolara na hiljadu kubika gasa a Rusi svjesni da će tim tempom 100 miliona naplatiti za otprilike 100 godina, traže da se dogovorimo ko će i kako da isplati milione. Kako smo se jedva dogovorili oko para koje su oni trebali da isplate nama,možete misliti šta nas tek očekuje oko duga koji mi treba da vratimo njima. U Savjetu ministara svoj dio kolača uredno su naplatili, ali sa dugom prema Rusiji kažu nemaju ništa, pa je zamjenik predsjedavajućeg poslao pismo entitetskim premijerima.

"Upozorio sam ih  o obavezi BiH i naravno predložio da dvije vlade, na nivou koji oni odrede, sjednu i naprave konačan dogovor oko otplate ovog duga koji je u međuvremenu sa 104  miliona smanjen na 99 miliona obzirom da je sve ove godine Federacije BiH kroz cijenu gasa taj iznos smanjila", rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Daj pusti Šarovića šta me briga za Šarovića on samo prebacuje kad treba uzurpiirati neko pravo entiteta, onda se ne osvrće na entitete", komentarisao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dok se stvara novi teren za politička prepucavanja  treba podsjetiti da teret tog duga još niko nije preuzeo na sebe. On se zvanično knjiži na Sarajevski "Energoinvest" a u Federaciji tvrde da ga samo oni vraćaju kroz  cijenu plina.

Federalni ministar energetike Nermin Džindić kaže da postoji sporazum iz 2005. godine između entitetskih vlada gdje je definisano koliko će ko platiti Rusiji. Predsjednik Republike tvrdi da je za nepoštovanje tog dogovora kriva Federacija.

"Zašto je federalna strana prestala da plaća i prekinula taj kontinuitet pitajte njih. Republika Srpska ima svoj gas, ima svoju kompaniju i mi nemamo problema sa snadbjevanjem te vrste", rekao je Dodik.

Gasna kompanija Republike Srpske sklopila je sporazum sa Rusima i plin nabavlja neopterećena ratama ratnog duga pa se čini da bi Federalne kompanije mogle da izvuku deblji kraj. Ipak i oni imaju bar tri keca u rukavu a prvi je blokada usvajanja zakona o gasu na bh. nivou čime mogu da uslove ulazak u energetsku zajednicu. Drugi je blokada zvorničke "Alumine" a treći povećanje cijena gasa potrošačima u Istočnom Sarajevu.