Tema dana: Kakav nas budžet čeka i kad?

20:11, 08.11.2017.
Thumbnail

Zna se da je kolač vrijedan 3,2 milijarde  ali budžetski korisnici na serviranje i dalje čekaju.

Ministri će o tekstu budžeta raspravljati sutra,  predsjednik Republike pohvalio se u Parlamentu da smo u suficitu i da od bankrota nema ništa.

Danas kaže da će budžet biti razvojni i u novembru usvojen u formi prijedloga. Kako bilo, detalji se i dalje uglavnom kriju. Pa tako, uz naknadu za nezaposlene porodilje, mjesečnu nadoknadu za dijalizne pacijente – pa i borački zahtjev za penzije koji je pod upitnikom - javnost Srpske uglavnom ne zna za ni jednu drugu eventualnu promjenu u budžetu.

"Ukupni budžet Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite sljedeće godine će biti između 65 i 60 miliona konvertibilnih maraka i tu je obuhvaćeno plaćanje radova, pored redovnih troškova koje ministarstvo svakako ima. Za socijalnu zaštitu je izdvojeno, odnosno tuđu njegu i pomoć 23 miliona KM" , rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

vlcsnap-2017-11-08-19h55m32s96

Ne otkrivanjem karata ministri su lošu praksu prepisali iz prošle godine  kada smo dobrano kasnili sa usvajanjem budžeta. Da vladajući krše pravila koja su 2012. sami napisali jasno piše u Zakonu o budžetskom sistemu. Tako je Vlada još prije tri dana trebala da utvrdi nacrt budžeta i pošalje ga u Narodnu skupštinu, a poslanici, po slovu zakona, do 15. novembra moraju da se izjasne o predloženom dokumentu.

"Ono što je najlakše vladi to je da se budžet donese u kratkom roku i bez prevelike analize a onda, šta god da vas zapadne u budžetu – manje novca ili više novaca, sa druge strane, to je prosto situacija koja je stvorena ili koja se desila. Znate kod nas se ne stvara nego se desi. Znate propustimo rokove, niko ne odgovara", rekao je  ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

O republičkom budžetu, u ovo doba, obično se pozabave svi redom, medijima se šalju pozivnice, a kamere, kao na traci, snimaju one koji dolaze na konsultacije u kabinet predsjednice Vlade. Ali nema čak ni te, uglavnom protokolarne predstave za javnost, a da ATV nije priupitao šta im treba  ni boračke organizacije ne bi se sjetile da zatraže koji dinar više. A da ne govorimo o sindikatu koji se ne oglašava o zahtjevima, pa i penzionerima koji su nakon dobijenih tri odsto, očigledno zadovoljni sa obećanih još dva,  pa su u vrijeme budžetskih lobiranja odlučili da odspavaju zimski san.   vlcsnap-2017-11-08-19h55m49s44

"Svake godine pa i ove prethodne ja sam tražio više sredstava da se izdvoji da možemo u osnovnim školama intervenisati i izvršiti saniranje i renoviranje onih područnih odjeljenja gdje je vrlo često dovoljno 20-30 hiljada maraka", kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

"Kada je u pitanju pozicija za boračke kategorije ona je konstantna i ne mijenja se godinama i pored toga što, na žalost, ljudi umiru i mi shodno tom višku novca povećavamo osnovicu boračkih dodataka, kako mjesečnog tako i godišnjeg", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS.vlcsnap-2017-11-08-19h56m01s165

A samo bi trebali da se ugledamo na komšiluk i, na primjer, ažurnost hrvatske vlade. Ni njihov kalendar nije ništa drugačiji, ali ipak već odavno barataju brojkama a ministar u medijima detaljno obrazlaže stavku po stavku. Naš će tek sutra  ali ne na pres konferenciji nego pred ostalim ministrima. To što su se konačno sjetili da na Vladi raspravljaju o budžetu  ne opravdava sveopštu inertnost i ministarsku “nazovi” brigu  jer se, svi zajedno, ponašaju u najmanju ruku kao da je u pitanju školski raspored časova a ne najvažniji dokument u godini.