Tema dana: Ima li kraja sagi o akcizama?

19:55, 03.10.2017.
Thumbnail

Farsa o akcizama nastavlja se u krug. Red za blokiranje zakona ponovo je došao na Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Tokom cijelog dana niko od članova nije htio detaljnije da obrazloži oko čega se ne slažu entitetske vlasti, ali se iz izjava zvaničnika može zaključiti da je problem ponovo u raspodjeli para.

Neki od članova kažu da je predstavnik Federacije tražio novi i transparentniji način raspodjele novca. U Vladi Srpske ne žele ništa konkretnije da obrazlažu, ali već danas poručuju da sutra na novoj sjednici u Sarajevu neće napraviti bilo kakav ustupak. U zakonu koji je još ranije usvojio Dom naroda ne žele mijenjati ni jedno slovo.

"Kada je došao novi prijedlog o kome ja nisam mogao da se izjasnim ni drugi član iz RS i ne možemo glasati. Jednostavno moramo slijediti ono što je već usvojeno u Domu naroda. U suštini nema razlike sa stanovišta finansijskog opterećenja za korisnike samo na neki drugi način ta sredstva se prenose", rekao je Zoran tegeltija, ministar finasija RS.

Iz izjava federalnih zvaničnika jasno je da usvajanje zakona planiraju ponovo usloviti i to, kako kažu, transparentnijim načinom trošenja novca. Federacija je u već jednom u Upravnom odboru blokirala zakon i to u Mostaru u decembru prošle godine tražeći više novca od akciza za gorivo. Tada su tvrdili da na jedinstveni račun uplaćuje više.

"Novi prijedlog zakona o akcizama u svom prijedlogu mora sadržati jasnu namjenu tih sredstava. Ako tako nešto ne postigne Upravni odbor dakle ne postigne taj nivo transparentnosti mi ćemo nastojati da to uradimo na nivou Savjeta Ministara", kaže Denis Zvizdić, predsjedvajući Savjeta ministara BiH.

Planove Denisa Zvizdića u Savjetu ministara ponovo će pokušati da pomrse ministri iz Saveza za poromjene. Lider SDS-a poručuje da ga niko ništa nije pitao i da stav njegove stranke ostaje nepromijenjen. Iako su i oni već jednom mijenjali stav i izglasavali zakon u Savjetu ministara i bez plavog dizela, ovog puta tvrde nema odustajanja.

"Možda bi bilo najbolje da imamo jedan referendum na kojem će građani odlučiti. Referendum koji će imai pravnu posljedicu pa kao što su građani Švajcarske nedavno odlučivali o reformi penzijsko-invalidskog osiguranja koji je definisao povećanje novih obaveza tako bi u ovom slučaju građani Republike Srpske trebali da odluče", poručio je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

I na kraju ostalo je samo još da se i Vlada Srpske prebaci na stari kolosijek pa kao nekad ponovo optuži MMF i opoziciju da rade u tandemu. Ekonomisti podsjećaju da su vlasti same izabrale reformsku agendu i evropski put. Bez akciza na gorivo nema ni novca od Transportne zajednice, Svjetske banke, MMF-a, EBRD-a i ko zna koga još.

"Mislim da je to najbolje Vlada Republike Srpske shvatila da je potrebno uvažavati prijedloge MMF-a i preuzeti obavezu na sebe i izvršavati ono što je Reformskom agendom preuzeto. Iz toga smatram da je Republika Srpska na dobrom putu i ovo sve što se sada dešava oko akciza više nema veze sa ekonomijom nego je isključivo pitanje dnevnopolitičkog obračuna", smatra Siniša pepić, ekonomista.

Osim brojnih projekata koji su blokirani neusvajanjem akciza evropski zvaničnici danas podsjećaju da su spremni da stave na sto 500 miliona evra čim vlasti usvoji akcize. To poučuje Lars Gunar Vigemar koji ovim milionima možda i uspije da namami domaće lidere za pregovarački sto.Jer ne treba zaboraviti da je to čovjek koji je nekim čudom uspio jednim sastankom u restoranu simboličnog naziva Barka, prekinuti možda i veću farsu od akcizama zvanu mehanizam koordnacije.