Tema dana: Da li su zakazale institucije u slučaju "vrtić"?

19:13, 25.08.2017.
Thumbnail

Da institucije iole rade svoj posao i da su nam zvaničnici bar malo odgovorniji, nakon prvog priloga ATV-a svi zajedno: ombudsman, socijalni radnik i gradonačelnik trebali su da odu put bolnice i da se bar zainteresuju kako je izujedano dijete. Poslije toga, ombudsmen je tu priču mora da postavi kao prioritet i odgodi sve zakazane obaveze.

Svi zajedno trebali su već prvog dana da sazovu sve relevantne ljude, oforme ekipu koja bi utvrdila propuste i eventualno sankcionišu najodgovornije - jer ono što se desilo u vrtiću “Tijana” je presedan nad presedanima.

"Naravno da je to sramota. To je nedopustivo zapravo. Trebalo je očekivati tu prvu reakciju inspektorata rada i nadležnih službi, od ombudsmana za djecu za kojeg inače ne znamo šta mu je uloga, pa do institucija gradskih vlasti, zapravo u čijem su vrtići nadležnost", kaže Gordana Katana, novinar.

Baš tim kažnjavanjem odgovornih - Igor Radojičić bi pokazao odlučnost i eventualno bi spriječio da se ponovi nesvakidašnji događaj koji je uznemirio Banjaluku. A podsjećamo da su slučaj pojedinci čak pokušali da zataškaju. Najopskurnija stvar u čitavoj priči su opravdanja da gradonačelnik ne može da stigne da se pojavi baš svuda. Problem je što baš to i radi. Na dan incidenta bio je sa predsjednicima mjesnih zajednica, dan poslije otvorio je manifestaciju “Dani Vrbasa”, a danas se bavio dječijim igralištima i Kočićevom nagradom.

"Ne mislim da gradonačelnik, čuli smo se telefonom, ali ne mislim da gradonačelnik mora da stigne na svaku takvu lokaciju. Predškolska ustanova po zakonu je dužna obezbijediti potrebne mehanizme za zaštitu djece od svakog oblika nasilja i zanemarivanja, pa čak i uznemiravanja. Propust je ovdje vrtića definitivno jer nije obezbijedio potreban nadzor nad djecom", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Telefonom je pričao sa ombudsmanom koji je čekao puna dva dana da se pojavi u bolnici i konačno posjeti dijete. A to je po zakonom utvrđenim nadležnostima morala da uradi. Jedna od njih kaže da je ombudsman za djecu dužan da prati povrede prava i interese djeteta ali i da sprečava štetno postupanje koje ugrožava prava i interese djeteta. U nadležnostima ne pišu vremenska ograničenja pa je Nada Grahovac očigledno sama zaključila kada je pravo vrijeme za posjetu bolnici, a isto tako i spornom bvrtiću.

"Mnogi od njih ne ispunjavaju i minimum, minimalne standarde koji se očekuju za njihov rad koji su se čak svojim mentorima žalili, pojedine vaspitačice, međutim nikada nije bilo reakcije ne samo na to fizičko zlostavljanje djece, nego uopšteno na namanje elementarnih uslova rada, na lošu ishranu i nedovoljan broj osoblja i neadekvatno educiranog osoblja koje vrši nadzor i vaspitanje", kaže Katana.

Da otac djeteta nije obavijestio nadležne službe, policija se vjerovatno ne bi umiješala u cijelu priču, a slučaj ujedanja na kraju bi ostao zataškan. A zbog relativno mlake reakcije tih istih nadležnih, u javnosti se stiče utisak da ih ni prijava roditelja nije mnogo potresla. Ako se na kraju podvuče crta prespora je bila reakcija svih institucija jer radi se o trinaestomjesečnoj bebi koju su bukvalno izgrizli tek nešto stariji dječaci – uvrtiću, u gradskom naselju, skoro pa pred očima vaspitačica.