Tema dana: Da li se opozicija snašla u slučaju "Šnjegota"?

19:50, 30.08.2017.
Thumbnail

I tako su se u SDS-u ipak dosjetili da bi trebalo da pričaju o spornim milionima iz revizorskog izvještaja, a ne pesnicama braniti Duška Šnjegotu. Koliko je politički zrela reakcija opozicije i ko se kako snašao u još jednom taktičkom potezu Milorada Dodika, u Temi dana Jelena Grahovac.

Na revizorski izvještaj po kojem fale milioni i milioni u budžetu su ćutali, ali bi se zbog Duška Šnjegote pobili. Istog onog Šnjegote zbog kojeg je onomad pri izboru upravo Vukota Govedarica prizivao Ustavni sud Srpske, tvrdeći da je glavni revizor u sukobu interesa. Pa zar su gole šake, ulični žargon i pozivanje na nasilje sve što je opoziciji u Srpskoj ostalo? I to u Narodnoj skupštini, hramu demokratije.

Silne stotine miliona maraka poreskih obveznika, za koje je revizor utvrdio da nedostaju u budžetu, nisu bili dovoljan razlog i inspiracija opoziciji u Srpskoj da svakodnevno kritikuje i proziva vladajuće. I tako je još jednom lider SNSD-a taktički pobijedio.

"Opozicija nije iskoristila tu informaciju revizora i odreagovala na pravi način, a pitanje podigla na nivo - gdje su ti milioni koje je revizor pronašao? Oni su zaista od toga mogli da naprave veliku priču šta se tu desilo i šta je stvarno tu istina", kaže velizar Antić, politički analitičar.

"Mi smo pokretali interpelacije koje upravo sadrže podatke iz svake oblasti, upravo i te podatke koje sadrži i republički revizor. Pokretali smo tužbe protiv pojedinih institucija koje na isti takav način zaobilaze plaćanje svojih obaveza i imaju naklonost Vlade i resornog ministarstva. Mi smo to stavljali u žižu i raspravljali smo o tome", kaže Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

Gospodo opozicionari, o 175 miliona maraka manjka u državnoj kasi niste galamili i pominjali pesnice, pošteni da budemo. Šta su interpelacije i šta ćete njima konkretno postići, glasnije morate pojasniti. Opozicija se ni osvrnula nije na informaciju da je Glavna služba za reviziju pronašla vladin kredit koji nije ni prikazan.

Revizorski izvještaj vladine kase, koji je javno dostupan, opozicionarima nije bio zanimljiv ni kada ga je ATV rasčivijala. Hvaliti odjednom lik i djelo Duška Šnjegote, uz uvažavanje njegovog ili bilo čijeg rada, upravo je ono što bi moglo da se vrati kao bumerang, jer upravo vlast Duška Šnjegotu optužuje da šuruje sa opozicijom.

"Ma oni su meni skroz simpatični. Prvo dođu kad se bira Duško Šnjegota, nema šta ne kažu za tog čovjeka, za taj sam izbor i slično. Onda poslije toga brane pojedinca, a ja mislim da se mi ovdje trebamo držati principijelno određenih stvari. Onda u naletu tog svog, ne znam ni ja čega, euforije političke ili polupolitičke, onda nam saopšte da bi se tukli po parlamentu. Ako bi se tukli po parlamentu, ja kažem - pa vi to radite međusobno. Uzmete istučete se vi, SDS nalupa PDP, PDP nalupa NDP i možete to da radite", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

"Mi se moramo suprotstaviti nasilju koje je krenulo prema institucijama RS. I SDS, izjava gospodina Vukote, predsjednika SDS-a, utemeljena je i ima moju podršku, najmanje ima dvojicu, ja mogu pokriti, vjerovatno će to biti papci koji su do ovoga svega i doveli", kaže Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

Nije samo pitanje ko bi koga nalupao, već ko se izlupao, u žargonu rečeno. Pravi mali kurs iz opozicionog djelovanja juče je održao Dragan Čavić.

On smiruje tenzije i kaže da nije za nasilje, ali SDS-ov potpredsjednik Nedeljko Glamočak kaže da ni šake nisu isključene. U PDP-u su za parlamentarnu borbu, a u krajnjem slučaju za napuštanje skupštinskih klupa.

"Sve što je unutar okvira parlamentarnog rada, parlamentarne borbe u NSRS, mi ćemo u narednim danima iskoristiti. Već i jesmo, kroz interpelacije koje smo podnijeli. Koristićemo sve druge načine, ako ne bude rezultata tada ćemo jedinstveno izaći sa sljedećim koracima i stavovima", kaže Perica Bundalo, generalni sekretar PDP-a.

"Naš nedolazak bi značioda nema opozicije. Neka rade i donose sve što hoće sami, bez nas. Neka sami uništavaju RS bez nas. A mi treba da se potpuno posvetimo radu sa građanima i da, umjesto skupštinskih klupa, radimo direktno u komunikaciji sa građanima i da jednostavno pokrenemo ljude", rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Opozicija prvo treba da se okupi i konsoliduje sopstvene redove, jer su još jedan politički zicer nespremni dočekali, i dok su se okrenuli, bili su nadigrani. Sada ovako razvodnjeni, gdje svaka stranka vuče na svoju stranu, ne mogu vladajućim ni pljunuti pod prozor, a kamoli odbraniti Glavnu službu za reviziju RS i Duška Šnjegotu. Nije red ni da od svega dignu ruke, jer povjerenje i glasovi birača doveli su ih tu gdje jesu.