Tema dana: Da li je Šnjegota iznevjerio javnost ili javnost njega?

18:51, 04.09.2017.
Thumbnail

Glavni revizor Glavne službe za reviziju, potpuno nezavisne, samostalne i objektivne, na kraju je pronosao etiketu zavisnog i nesamostalnog.

Još nije potpuno jasno, da li mu je prijećeno, ili je u pitanju puki dogovor. Jasno je samo da je Šnjegota ostavku dao nakon posjete Palati Republike.  Punih pet godina, revizor je račune polagao narodu i isključivo narodu, da bi ga, čini se, u samo pet dana, neko omađijao, i stvar okrenuo potpuno naglavačke. Ako pitate vlast, sad već revizora u ostavci, prvo je omađijala opozicija, i nekom sebi svojstvenom magijom, Šnjegotu natjerala da laže kako vlast krade. Ako, ipak, pitate opoziciju, magijom se bavila vlast, Šnjegotu hipnotisala, a on na kraju podnio ostavku.  Na stolu su, dakle, dvije opcije. Ili laže Vlada, ili laže Šnjegota. A ko slaže, vjerovatno mu nije prvi put. Zašto je onda, ako je lažov samo revizor, Vladu zabolio baš taj poslednji revizorski izvještaj, u kom piše da je deficit budžeta,  mnogo veći od prikazanog, jer nije da negativnih izvještaja nije bilo i prije. Bilo ih je, ali niko nije mario.

"99 odsto stanovnika RS ne razumije u čemu je konkretno problem nastao, pod broj jedan. A pod broj dva je da Glavna služba za reviziju koliko mi svi vidimo već dugi niz godina obavlja svoju dužnost i generiše te izvještaje i objavljuje javno, a da nikakvih posljedica nemaju", smatra ekonomski analitičar Goran Radivojac.

"Kulminiralo je zato što se približava godina izbora. U godini izbora vlast ne voli da ima toliko argumenata protiv svog rada. Činjenica je da je ovo jedna od najlošijih Vlada do sad, da su njeni rezultati katastrofalni. Još kad dobijete zvanični izvjštaj koji to potvrđuje, vi jednostavno morate da ih eliminišete", kaže Aleksandar Trifunović, urednik magazina "6yka".

Ne samo da je Šnjegota pratio primjer svog prethodnika, Boška Čeke, koji je, ruku na srce, ljestvicu revizorskog rada postavio poprilično visoko. Javno je, prije samo dva mjeseca, izjavio kako institucije ne ulažu mnogo napora u ispunjavanje preporuka koje redovno idu uz svaki negativni revizorski izvještaj. Tada je rečeno, kako  Ministarstvo rada ima čak 16 neprovedenih preporuka, odnosno više od 42%.

Prate ga Ministarstvo finansija sa 32%, pa Ministarstvo poljoprivrede sa 30%. Iza svih svojih izvještaja, Šnjegota je čvrsto stao, pa je isti slučaj, doduše na kratko, bio i sa poslednjim, i do sad najspornijim. Kako u samo pet dana, od: “Ostajem pri svome”, do “Ne mogu da odgovorim na izazove, pa se povlačim”, zna samo Duško Šnjegota, jer pred kameru nije stao ni jednom, pa je i nama danas poručio da će se oglasiti nakon skupštinske sjednice. Sve se do sad svelo na slovo na papiru, i razgovor sa Miloradom Dodikom koji je ostavci i presudio. Javnost je tako ostala ispred zatvorenih vrata, i odlučila da glavnom revizoru okrene leđa, jer je to, na neki način, Šnjegota učinio sam sebi.

"Tajna je u tom razgovoru i količini pritiska koji jedan čovjek običan može da izdrži. Ako s jedne takve pozicije moći vam neko uslovljava vašu ostavku, vi trebate postaviti šta vi dobijate, a pri tome javnost se ničim nije zainteresovala da pomogne i zaštiti instituciju revizora", kaže Trifunović.

U svakom slučaju, dvanaesti septembar, i skupštinska sjednica, poslednja je Šnjegotina stanica u revizojskoj epizodi. Ruku na srce, mogla bi se zaigrati igra pogađanja, i šta će sa ostavkom revizora uopšte da bude. Možda  na stvarno ili prividno iznenađenje prisutnih, u skupštinskoj sali i ne dobije podršku, pa igra završi njegovim ostankom na funkciji. Na kraju se i ne zna ko je kome, u toj igri, htio da opali šamar. A Šnjegota ga je, u svakom slučaju, opalio sam sebi.