Tema dana: Da li je Ratko Mladić unaprijed osuđen

20:32, 10.11.2017.
Thumbnail

Pred nama još jedan istorijski dan. U Haškom Tribunalu sve je u znaku priprema za 22. novembar i izricanje presude Ratku Mladiću. Biće to kraj sudu koji je sudio svima, a istini na volju, osuđivao Srbe.

Punom parom su radili oni koji bi Ratka Mladića, kao i mnoge Srbe koji su na optuženičkoj klupi u Hagu sjedili prije njega, poslali na robiju, ovaj put- doživotnu. Ruku na srce, ni ona Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora, nije bila mnogo bolji ishod.

Možda zato što se i jednom i drugom sudilo za isto. Da su skoro svim srpskim optuženicima sudbine slične dokazuje i njihovo zdravstveno stanje. Malo koji optuženik je presudu dočekao zdrav, a bilo je i onih koji ih nisu ni dočekali. Ukoliko se zdravstveno stanje Ratka Mladića održi makar onakvo kakvo trenutno jeste ,tog 22. novembra bi, kako kažu domaći pravni eksperti, moglo da bude svega. Sticaj okolnosti, i pronalazak grobnice u Tomašicama, išao je na ruku haškim tužiocima, koji su se svim silama trudili da se Ratku Mladiću na teret stavi i genocid izvan Srebrenice.

"Neku veče sam imao priliku da vidim gospođu Hartman, koja sa velikom nadom, velikom željom sa velikim očekivanjem očekuje taj dan, vjerujući da sud Mladića oglasiti krivim i za genoci u Prijedoru, čime bi se, kako ona reče, uspostavio genocid i 92. 95., a to je ona poznata priča o genocidnosti i genocidnoj tvorevini RS", rekao je pravni ekspert Krstan Simić.

"Ja moram da kažem da stvarno sa nestrpčjenjem čekamo jednu istinu o događajima na prostoru Bosne i Hercegovine tokom ratnih događanja 92.-95. Istinu o poziciji koju je general Mladić imao u odnosu na te događaje. Istinu o incidentima vezanim za pijacu Markale", rekao je zastupnik odbrane Ratka Mladića Miodrag Stojanović.

Presuđeno je Ratku Mladiću, mnogo ranije, barem kada je zdravlje u pitanju. Uzalud su bile i molbe njegove porodice, da se presuda odgodi, ili da, ako ništa drugo, uz garancije srpske Vlade, bude pregledan u Srbiji.

Dozvolu da ga pregledaju na licu mjesta, još čekaju i banjalučki ljekari. Čekaju svi, samo vrijeme ne, a u dvanaest dana, koliko je do presude ostalo, ionako loše Mladićevo zdravstveno stanje, može samo da se pogorša, a praksa je pokazala da medicinari iz Haga nijednom srpskog optuženiku i nisu mnogo pomogli. Dakle ili ljekarski tim tribunala ne funkcioniše ili funkcioniše selektivno.

"Ono što nas brine u odnosu na pritvorenike, prije svega ljude sa kojima sa ja u neposrednom kontaktu u ovom trenutku, a to je i gospodin Stojan Župljanin i general Mladić, pa i predsjednik Karadžić, jasno je da je njihov tretman u pogledu zaštite njihovog zdravlja prije svega zabrinjavajuć", rekao je Stojanović.

Ono što je sigurno je da će presuda Ratku Mladiću, baš kao i onomad Radovanu Karadžiću, ostaviti pečat, ali podjele sigurno neće izliječiti. Teško da će rezultati rada, još malo bivšeg Haškog tribinala pomiriti nepomirljive stavove o uzrocima rata u Bosni i Hercegovini. Možda je baš zato, ovaj put, optimizam izostao. U svakom slučaju, teško da i samo dvanaest dana prije izricanja presude, možete da pročitate neku ozbiljniju analizu optužnice, ili barem predviđanje, šta da očekujemo od tog 22. novembra.

Sve se svelo na koju vijest, i puku informaciju, kada će se, i po kojim tačkama optužnice, Mladiću presuditi. Od presude, za koju, čini se, svi znaju kakva će biti, ali iz se iz nekog razloga malo ko usudi izjasniti, veća je vijest da tom istom presudom sud u Hagu odlazi u istoriju. A ako istorija stvarno jeste učiteljica života, možda ćemo svi zajedno napokon naučiti lekciju.