Tema dana: Da li je "Noć vještica" bila naš najveći problem?

20:08, 12.09.2017.
Thumbnail

Noć vještica je i definitivno protjerana iz škola i vrtića u Republici Srpskoj. Nema više izdubljenih bundeva, maskiranja i prenaglašene šminke među klincima. Ministarstvo prosvjete i kulture se povinovalo zahtjevu sedam nevladinih organizacija, lupilo šakom od sto i faktički zabranilo obilježavanje tog praznika u obrazovnim ustanovama. Kažu, nije u Zakonu o praznicima.

Koliko se "Halloween" - koji nije ni na jednom zvaničnom spisku praznika - slavio, to je već druga priča.

"Prije svega moramo postaviti pitanje da li se to uopšte obilježavalo u školama, ja znam da se taj događaj uglavnom obilježava u gradu, i poprilično je simpatičan i naivan. Ne bi trebalo da uzbunjuje javnost zato što se to zove Noć vještica. Mislim da ministarstvo ima većih problema nego time da se bavi, i udruženja koja rade na dobrobit ovog društva bi trebala da se uhvate u koštac sa drugim problemima", kaže Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banjaluka.

Pojedine to podsjeća na protjerivanje Deda Mraza iz nekih sarajevskih vrtića, koji je tamo već godinama persona non grata. Doduše, Deda Mraz je lik sa dužom tradicijom kod nas, a niko ne spori da Noć vještica nije, uslovno rečeno, "naš" praznik. Mnogi 31. oktobra slave Svetog Luku, i ni najmanje ih ne interesuju kojekakve nakaze, zombiji, goblini i trista drugih čuda u koje se - uglavnom mladi - maskiraju na taj dan. Škole velikim priredbama obilježavaju neizostavnog Svetog Savu, dok drugi praznici, poput Međunarodnog dana voda ili Svjetskog dana pismenosti takođe imaju svojih pet minuta.

"Godišnjim programom rada škole, svaka škola planira aktivnosti, odnosno prirebe koje se održavaju tokom školske godine. Svaka ta manifestacija ima svoj smisao i značaj. Većina tih priredbi su u duhu sa tradicijom našeg naroda, znači obilježavanje značajnih istorijskih datuma", rekao je Miroslav Popržen, direktor OŠ "Sveti Sava" Banjaluka.

Zanimljivo je da ministarstvo, iako je u problemima do guše, riješilo da na svojevrsan način "egzorcira" zle duhove, vještice, karakondžule i ostale đavole iz škola. U međuvremenu, škole se gase, broj upisanih na fakultete je u stalnom padu, a zbog narudžbe ministarskog vozila se organizuju protesti, ali je problem jedan dan koji, bar u osnovnim školama, nije institucionalno obilježavan - bar ne izvan časova engleskog jezika, a i tamo sporadično.

"Smatramo da, naravno, u svom domu, u privatonm okruženju, svako može da obilježava ono šta on želi, ali u obrazovnom sistemu RS, se mora pridržavati preporuka ministarstva i Pedagoškog zavoda", poručio je Predrag Adamović, predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik".

"Mislim da je ovo ministarstvu dobro došlo da skrene pažnju javnosti sa gorućih problema, tipa praznih škola, nedostatka materijala za rad, itd, i da se javnost igra tim nebitnim stvarima. A da se suštinske stvari zaboravljaju, sada ćemo se ovim baviti još nekih 7-10 dana, kada će opet doći neka inicijativa koja je u suštini nebitna", kaže Aleksandar Žolja, Helsinški parlament građana Banjaluka.

Na zapadu, djeca posljednjeg dana oktobra dube bundeve, maskiraju se u najrazličitije stvari od strip junaka do likova iz horora, i idu u misiju po komšiluku, da nabave što više slatkiša. Ovi naši, valjda zbog neispunjenih želja iz mladosti, kada postanu veliki, po slatkiše hrle baš na "truli" zapad.