Tegeltija: Srpska nije dostavila saglasnost za strategiju ruralnog razvoja BiH

16:24, 20.11.2017.
Thumbnail

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da Srpska nije dostavila saglasnost za strategiju ruralnog razvoja BiH jer taj dokument nije pripremljen na dogovoreni način.

"Kada je riječ o strategijama, tu nema nikakvih problema što se tiče Republike Srpske. Usvojili smo nekoliko zajedničkih strategija, koje podrazumijevaju da svaki od entiteta usvaja strategiju i da se na nivou zajedničkih institucija formira jedna koja predstavlja sublimaciju te dvije", rekao je Tegeltija novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da Republika Srpska ima vrlo jasan stav o svim strategijama koje su usvajaju na nivou BiH.

"Nije problem u strategiji koju je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, već način na koji se kreira zajednička strategija na nivou BiH", poručio je Tegeltija.

On kaže da za svaku strategiju moraju koalicione partnere iz Federacije BiH i zajedničkih institucija vratiti na usaglašeni mehanizam njihovog usvajanja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je juče da će BiH i Republika Srpska na godišnjem nivou izgubiti 30 miliona evra namijenjenih za razvoj poljoprivrede, odnosno 90 miliona do 2020. godine ako ne bude usvojena strategija ruralnog razvoja BiH.