Tegeltija: Ne povećavamo zaduživanje Srpske

13:45, 16.05.2018.
Thumbnail

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu kojim se vrši izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja Srpske sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je, u završnoj riječi o prijedlogu ove odluke u Narodnoj skupštini, istakao da će biti ponosan na Vladu ukoliko uspije legitimisati Srpsku na međunarodnom finansijskom tržištu, što će biti ogromna pomoć i olakšanje svakoj budućoj vladi, bez obzira na to ko je činio.

"To ćemo uraditi, ne zbog ove vlade, već budućih vlada", naveo je Tegeltija.

Kada je riječ o gornjem nivou zaduživanja, Tegeltija je naveo da se Srpska kreće oko 41 odsto javnog duga.

"Javnost mora znati i da u vezi sa ovom odlukom nema dodatnog zaduživanja, odnosno da ne povećavamo zaduživanje", rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je ograničenje zaduženja Srpske 565 miliona KM i "ni marke iznad toga".

Tegeltija je naglasio da se u Srpskoj nije desio bankrot, iako su to ranije više puta najavljivali opozicionari.

Ministar finansija ranije je rekao da Srpska planira da proda obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu, jer su ograničeni kapaciteti domaćeg tržišta, a postoji i ograničenje izloženosti banaka prema javnom sektoru Srpske.
Tegeltija je naveo da je BiH jedina zemlja regiona koja još nije izašla na međunarodno finansijsko tržište.

On je rekao da je jedan od razloga za to i međusobni odnosi u BiH, s obzirom na to da postoje tri nivoa vlasti koji odobravaju odluke o zaduženju. Obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini Srpske, Tegeltija je istakao da je u BiH potrebno međunarodno finansiranje, budući da je ona sve takve potrebe završavala putem aranžmana sa MMF-om i projekata Svjetske banke.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da odluka o dugoročnom zaduženju ima nedostatke, jer nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao što u skladu s tim zakonom nije ni predloženi rebalans budžeta.

"U skladu s tim zakonom nije bio ni budžet koji ste usvojili skupštinskom većinom", upozorio je Čavić tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu.

Prijedlogom odluke o izmjeni odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu vrši se izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja Srpske za ovu godinu sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 KM.

Građanima se ne smanjuju davanja zbog servisiranja duga

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas u Banjaluci da su netačne tvrdnje poslanika PDP-a Branislava Borenovića da se od 2012. godine smanjuju sredstva za građane iz budžeta zbog povećanja servisiranja duga.

"Pozivam ga da navede samo jednu grupaciju u našem društvu kojoj su smanjena sredstva iz budžeta Srpske od 2012. godine naovamo. Da li su to borci, penzioneri...", rekao je Tegeltija novinarima u holu Narodne skupštine.

On je istakao da su u periodu od 2012. godine povećane penzije za više od 17 odsto, te da se za socijalne kategorije izdvaja godišnje 22 miliona KM, koliko izdvajaju i lokalne zajednice.

"Uveli smo i mjesečni borački dodatak koji je obuhvatio ogroman broj ljudi", rekao je Tegeltija dodajući da se svake godine povećavaju osnovice za obračun boračkog dodatka i invalidnine.

On je istakao da će civilni invalidi od ove godine imati pojedinačnu mjesečnu naknadu.

Tegeltija je ponovio da u Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za ovu godinu nema dodatnog zaduživanja Srpske za 2018. godinu u odnosu na odluku prilikom usvajanja budžeta Srpske.

(Srna)