Tegeltija: MMF upoznat sa finansijskim stanjem Srpske

16:53, 22.09.2017.
Thumbnail

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas u Banjaluci da Međunarodni monetarni fond /MMF/ ne može biti zabrinut kada je riječ o deficitu Srpske, jer je veoma dobro upoznat kakva je situacija.

Tegeltija je naglasio da Srpska svaki mjesec, u skladu sa sporazumom sa MMF-om, ovoj međunarodnoj instituciji dostavlja izvještaje na način kako su i zahtijevali.

On je podsjetio da postoje velika odstupanja između onoga što utvrđuje MMF i Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske.

"Glava služba za reviziju i ne tvrdi da je to deficit, već želi da se neke neplaćene obaveze evidentiraju kao deficit", rekao je Tegeltija novinarima.

Govoreći o zakonu o akcizama i uslovljavanjima Evropske komisije za njegovo usvajanje, Tegeltija je rekao da je očigledno da je Evropska komisija svjesna važnosti ovog zakona kada je riječ o investicijama.

On je naveo da u ovom trenutku u Sarajevu ne postoji većina, ali vjeruje da će biti dovoljno razuma u parlamentarnim strankama koje čine vlast na nivou BiH za usvajanje zakona o akcizama.

Tegeltija je ponovio da neusvajanjem ovog zakona već dugo novac gube budžeti javnih preduzeća, a ne entiteta i zajedničkih institucija.

"Projekti izgradnje infrastrukture bi mnogo brže bili realizovani, jer su neki od kreditnih sredstava blokirani zbog neusvajanja tog zakona", naglasio je Tegeltija.

Upitan da li je za parlamentarni nadzor Centralne banke BiH, Tegeltija je rekao da je važno sačuvati sadašnji nivo samostalnosti Centralne banke, te da Srpska neće podržati zavisan položaj Centralne banke, prije svega guvernera od parlamenta.

(Srna)