Teatar fest u Doboju: "Šampioni" prva takmičarska predstava

19:53, 27.05.2018.
Thumbnail

Glumački poziv je surov, teži od vojničkog i ako neko od vas zaželi da postane glumac, sklopljenim rukama ga molim da to ne čini. Besjedom češkog pisca Karela Čapeka o surovosti glumačkog poziva otvorio je 19. dobojsku pozorišnu smotru, a onda čari tog poziva pokazao i na sceni. Beogradski glumac Milan Caci Mihailović u prvoj takmičarskoj predstavi, "Šampioni", tumačio je lik košarkaškog trenera.

"Još ću reći to da ja nikad u životu nisam stigao da se bavim sportom i evo kao penzioner dobih ovu ulogu trenera. Nakon 20 godina okupio je osvajače pehara. Jedan od njih je provincijski gradonačelnik, a jek je izborne kampanje. Američki tekst koji je dobio Pulicerovu nagradu, sa tamošnjih, lako se preslikava na naše uslove" rekao je Mihailović.

"Jednom prilikom smo tako posle predstave sedeli s jednim čovekom koji je na funkciji i kaže, ma nije ovo ni 30 posto šta mi radimo", kaže glumac Branko Janković.

Publici se dopalo. Aplauz je sve rekao.

"Još uvek sam pod nekim vibrirajučim osećanjem lepote zbog reakcija koje smo večeras doživeli i hvala publici u Doboju na tome," rekao je glumac Marko Stepanović.

"Već ćemo pokušati da zajednički imenitelj bude društvena odgvornost i da se naši sugrađani pored raspoloženja ponesu i neku malo ozbiljniju poruku", navela je Vukosava Sofrenić, direktorka Centra za kulturu Doboj.

Na festivalu će nastupiti i pozorišni ansambli iz Prijedora, Banjaluke, Tuzle i Zagreba, a u revijelanom dijelu beogradski "Jugoart" igra „Hor bečkih dječaka“.