Tadić: Jezičke konstrukcije izvor konflikata u BiH

16:15, 18.05.2018.
Thumbnail

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić istakao je na simpozijumu u Berlinu da u BiH, odnosno Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH), postoje tradicionalne jezičke konstrukcije kojima se govori o politici, a koje su izvor i katalizator konflikata.

Na Međunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji pod nazivom "Kulturna diplomatija, rješavanje sukoba i izgradnja mira" koji je danas otvoren u Berlinu, Tadić je rekao da jezik kojim se konfliktno oboji određena informacija u BiH koriste ne samo političari već i novinari, a često i naučni radnici.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je nudeći moguća rješenja za ovu situaciju, Tadić naglasio da jezik treba uskladiti sa načelom zastupanja i poštivanja realnih interesa i istinskih vrijednosti konfliktnih strana.

Prema njegovim riječima, to bi značilo napuštanje upotrebe jezika mržnje i jezika kojim se na bilo koji način podstiče nasilje ili druga konfliktna strana opisuje kao potencijalno ili stalno opravdana meta, odnosno napadač.

"Jezik političkih optužbi, posebno kolektivnih, mogao bi biti napušten kao neprimjeren jeziku mira i stabilnosti", rekao je Tadić iznoseći načela korisnosti, korektnosti, kompetentnosti i konkretnosti kao osnovna načela ispravne i svrsishodne upotrebe političkog jezika.

Tokom Međunarodnog simpozijuma u Berlinu, koji će zajedno sa pratećim sadržajima trajati do 20. maja, Tadić je imao niz zanimljivih bilateralnih razgovora sa naučnicima i ekspertima za međunarodne odnose i kulturnu diplomatiju iz cijelog svijeta.

On je ocijenio da je izgradnja takozvane kulture BiH, koja bi mogla biti izvorište kulturne diplomatije izrazito složen, a možda i nemoguć posao.

"Svaki novi izazov sa kojim se susreću političke i diplomatske strukture BiH, a što uključuje ne samo političke institucije i subjekte, nego i manje ili veće oblike udruživanja dva entiteta i tri konstitutivna naroda, odnosno predstavnika entiteta i naroda, pa čak i pojedince, obilježen je potrebom da se održi kontinuitet obrazaca posebnih političkih kultura svakog od konstitutivnih naroda ili entiteta", rekao je Tadić.

U saopštenju se navodi da su u Berlinu tokom simpozijuma, koji će trajati do 20. maja, predviđeni bilateralni razgovori Tadića sa naučnicima i ekspertima za međunarodne odnose i kulturnu diplomatiju iz cijelog svijeta.

(Srna)