Tači: Neprihvatljivo hapšenje Haradinaja

08:57, 05.01.2017.
Thumbnail

Kosovski predsjednik Hašim Tači oglasio se povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, navodeći da je "neprihvatljivo da Haradinaj bude uhapšen u bilo kojoj zemlji na svijetu, samo zbog potjernice Srbije".

Tači je na Fejsbuku naveo da kosovske institucije koriste "sve raspoložive mehanizme kako bi što pre ispravili grešku i Haradinaj bio pušten", prenosi "Zeri".

"Mi članovi OVK smo ponosni što smo se borili protiv kriminalnog režima Slobodana Miloševića, a to je potvrdio i slobodni i demokratski svijet kada je pokrenuo kampanju bombardovanja srpskih ciljeva", naveo je Tači.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je "nepravednim i neprihvatljivim" nazvala hapšenje Haradinaja.

"Ovaj čin je nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske autoritete da Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtjevamo od Evropske unije i evropskih država da ne spriječavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih potrenica Srbije", navodi Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, prenosi regionalna TV N1.

Istog je mišljenja i nezavisni poslanik u kosovskoj skupštini Iljir Deda.

"Njegovo hapšenje na osnovu naloga za hapšenje Srbije apsolutno je neprihvatljivo. Ne može biti lista za hapšenje na jednoj strani, a na drugoj strani 'dijalog za normalizaciju odnosa'. Dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen u ovom formatu", objavio je Deda na Fejsbuku.

Ramuš Haradinaj - bivši haški optuženik, poslanik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova - uhapšen je juče u Francuskoj po međunarodnoj potjernici Srbije.

Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahtjeva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

Francuski policijski izvori su ovu vijest potvrdili Rojtersu, navodeći da je granična policija uhapsila Haradinaja po dolasku na aerodrom Bazel-Miluz na istoku Francuske gdje je doputovao letom iz Prištine.

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Njemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države. Prethodno je i Haradinajeva porodica za prištinske medije potvrdila da je uhapšen u Francuskoj.

Mediji navode da je Haradinaj, bivši haški optuženik, uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj. Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998-1999. godine.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer. Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine, kada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.