Svi karikaturisti koji su pravili strip o proroku Muhamedu su mrtvi!

16:30, 07.01.2015.
Thumbnail

Francuski strip crtač Žan Kabu (76) jedan je od četvorice članova redakcije satiričnog časopisa "Šarli Ebdo" koji su ubijeni u jezivom terorističkom napadu na redakciju tog lista. On je autor karikature proroka Muhameda koja se 2006. godine pojavila na naslovnoj strani.

Na zvaničnom Tviter profilu francuskog "Monda" osvanula je informacija o smrti glavnog urednika Stefana Šarba (47), karikaturiste Žana Kabua (76) i crtača Žorža Volinskog (80) i Bernarda Verlaka Tinjua (58) u napadu terorista.

Kabu je u februaru 2006. nacrtao karikaturu proroka Muhameda sa naslovom "Muhamed preplavljen emocijama zbog fundamentalista", a u "oblačiću" iznad njegove glave pisalo je: "Tako je teško kada vas vole kreteni".

karikaturisti 1

Protiv karikaturiste je podignuta tužba, a on je kasnije izjavio da je njegov crtež bio odgovor na kontroverzu koju su izazvale Muhamedove karikature u Danskoj 2005. godine.

Tada je 11 islamskih zemalja zahtjevalo hitne mjere danske vlade protiv lista "Jilands-Posten" koji je objavio 12 crteža proroka.

Jedan od njih je sugerisao da Muhamed krije bombu u turbanu. Zbog toga su širom Bliskog istoka paljene danske zastave.

U izjavi za "Rojters" u novembru 2011. godine, Žan Kabu je otkrio da je bezbjednost članova redakcije "Šarli Ebdoa" ugrožena i da su zbog toga neki od njih dobili privatno obezbjeđenje.

Njegovoj izjavi je prethodio požar u prostorijama pariskog lista, koji je podmetnut ubrzo po objavljivanju specijalnog izdanja "Šarli Ebdoa" u kojoj je prorok Muhamed imenovan kao "gostujući urednik".

Kabu je bio poznat po smjelim karikaturama, pa je tako u jednom od svojih radova prikazao prosečnog Francuza kao vulgarnog i rasistički nastrojenog.

Njegov kolega Žorž Volinski je Jevrejin iz Tunisa koji je studirao u Parizu i objavljivao karikatire u više francuskih časopisa.

Tinju je pseudonim Bernarda Verlaka, koji je ranije objavljivao karikature francuskih političara, između ostalog i seriju pod nazivom "Pet godina pod Sarkozijem".

Urednik časopisa, Stefan Šarb, zalagao se za slobodu govora i bio svjestan pretnji od strane radikalnih islamista.

"Možemo da govorimo o svemu, osim o islamu", rekao je on u jednom intervjuu.