Svetosavski bal u Beču

08:13, 25.01.2015.
Thumbnail

Srpski centar i Zajednica srpskih klubova u Beču organizovali su prethodno veče, u glavnom gradu Austrije, tradicionalni Svetosavski bal.

Ovogodišnji 18-ti po redu Svetosavski bal bio je jedan od najglamuroznijih sa puno uglednih gostiju i učesnika.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej je rekao da je Svetosavski bal prevazišao sva njegova očekivanja, i istakao da je srpski narod imao dugu i tešku istoriju, ali da je uspio da sačuva svoju tradiciju i kulturu što pokazuje i Svetosavski bal koji se održava u Beču.

Nakon intoniranja Svetosavske himne goste je pozdravio u ime organizacionog odbora i inicijator-obnavljivač tradicije srpskih balova u Beču Milorad Mateović, koji se zahvalio svim zvanicama i gostima.

Nakon tradicionalnog poziva "Neka bude bal" uz prve taktove valcera na podijumu su se našli prvi parovi.

Srpski centar je prije 18 godina obnovio tradiciju održavanja nekadašnjeg Slavenskog bala čiji je pokrovitelj bio Miloš Obrenović.

Imao je ideju da tada okupi viđenije Srbe u glavnom gradu Austrije, Obrenović je 1846. godine to po prvi put i uradio. U namjeri da i Srbi idu u korak sa kulturom zapadne Evrope on je naložio Johanu Štrausu mlađem da napiše kompoziciju specijalno za taj povod, kada je po prvi put i izvedena. Tako je nastao čuveni Srpski kvadril koji je neizostavni dio svakog bala.

Događaj koji je u znaku tradicije i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, prati i balski glamur u korak sa sezonom balova u glavnom gradu Austrije.

Svetosavski bal je uvijek i prilika da se podsjeti na važne istorijske veze Srbije i glavnog grada Austrije i brojne znamenite Srbe koji su živjeli u Beču.

Program ovogodišnjeg bala vodila je na srpskom i njemačkom jeziku glumica Anica Dobra.

U programu su nastupili glumac Ivan Bosiljčić, operska pjevačica Suzana Šuvaković, muzički umjetnici Biljana Peković, Čeda Marković, Ranko Jović i Zorana Guga, kao i solisti AKUD "Lola", u pratnji orkestra Vojkana Borisavljevića, a gradske igre izvela su bečka kulturno-umjetnička društva "Branko Radičević", "Karađorđe" i "Stevan Mokranjac".

Ovogodišnjem balu prisustvovali su, između ostalih, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Kokić, glumac Petar Strugar.