Svečani doček Valentine Matvijenko u Banjaluci: Rusija je prijatelj RS!

19:10, 24.04.2018.
Thumbnail

Himna Ruske Federacije, pa Republike Srpske intonirane su u čast delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, na platou ispred Palate predsjednika.

matvijenko u BL (1)

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpke dočekao je Valentinu Matvijenko, predsjednika Savjeta Federacije. Nakon srdačnog pozdravljanja, dvije delegacije održale su sastanak.

"Republika Srpska u Rusiji je uvijek imala, ima i imaće prijatelja i podršku", poručila je Matvijenkova poslije razgovra.

matvijenko u BL (5)

Predsjednik Dodik se zahvalio na principijelnom stavu Rusije po pitanju sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Matvijenkova je predsjedniku Dodiku prenijela pozdrave Vladimira Putina.

"Za Rusiju, RS je ne samo prijateljska i bratska republika.RS je važan partner na Balkanu.Uspjeli smo da razvijemo rusko-srpske odnose i doslijedan uzastopni razvoj", poručila je Valentina Matvijenko, predsjednik Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije.

"Mi smo i danas ovdje konstatovali da saradnja između RS i Ruske Federacije nije i ne može biti ograničena bilo kojim drugim saradnjama. I da naša saradnja vezano sa EU ne može da bude na uštrb Saradnje sa Ruskom federacijom. Ne radimo na bilo kom pitanju vezano za učvršćivanje bilo kog vojnog saveza", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Iako je protokolom kretanje gostiju i domaćina predviđeno u minut, u startu je probijen, jer su dvije delegacije imale mnogo tema za razgovor.

matvijenko-dodik-polaganje-vijenaca

Poslije sastanka u Palati, položeni su vijenci na spomenik palim borcima NOB-a.

matvijenko u BL (6)

Posjeta je nastavljena u Narodnoj skupštini, gdje su se prvo sastale ruska delegacija i rukovodstvo Narodne skupštine Republike Srpske koju je predvodio Nedeljko Čubrilović. Uslijedila je svečana sjednica kojoj su prisustovali poslanici, poslanici iz Republike Srpske u oba doma Parlamenta BiH, gosti i ostale visoke zvanice. Prisutnima su se obratili predsjednik Dodik i Valentina Matvijenko.

"Posebna zahvalnost Ruskoj Federaciji i predsjedniku Putinu i svim njegovim saradnicima za jedan veoma važan gest za naš narod i našu istoriju - to je podizanje veta na britansku rezoluciju koja je trebala da osudi srpski narod i da ga proglasi genocidnim narodom u prošlom vijeku. Bez veta Ruske federacije ne bi mogli da se odbranimo. Rusi najbolje znaju ko su Srbi, oni zanju da mi pripadamo pravosalvnom svijetu, da pripadamo slavenskom svijetu, oni znaju da smo mi u istoriji uvijek bili na strani pobjednika i nikada na strani zla", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Ima dirljiva srpska poslovica - Bog je na nebu, a Rusija na zemlji. Tradicionalni viševjekovni doživlaji Rusije, među Rusima i Srbima, jedni druge kao svog privrženog saveznika za sva vremena ima više objašnjenja. Mi Srbi i Rusi mi smo narodi državotvorni, konstitutivni, ne može se istrijebiti ideja nacionalnog očuvanja svoje državnosti radi koje nije žao ni život da damo", riječi su Valentine Matvijenko, predsjednika Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije.

matvijenko u BL (7)

U Narodnoj skupštini Valentini Matvijenko predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je Orden Republike Srpske na ogrlici. Matvijenkova je odlikovanje dobila za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS i Ruske fedaracije, kao i za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS.

"Postovane kolege, predsjedniče, ja zahvaljujem na ukazanoj časti. To je visoka čast da dobijem ovakvo odlikovanje od RS. Govorim iskreno, za mene je ovo avans. Potrudiću se da učinim sve što zavisi od mene radi toga da bi odnosi između RS i Rusije razvijali se još uspješnije. Ja ću ovo dolikovanje odraditi", poručila je Valentina Matvijenko.

vlcsnap-2018-04-24-15h24m11s006

Republika Sprpska ponosna je na odnose sa Rusijom, a Rusija je bila i ostaće prijatelj Republike Srpske, glavne su poruke koje su se danas čule i Banjaluci. I domaćini i gosti radiće na tome da već dobre odnose Srpske i Rusije još više unaprijede.