Svako ima dvojnika u muzeju, evo kako ćete pronaći svog

10:20, 19.01.2018.
Thumbnail

Google već godinama radi na različitim projektima povezanim sa umjetnošću. Od virtualnog posmatranja umjetničkih djela u muzejima širom svijeta do zanimljive platforme nazvane Google Arts & Culture, koja poređenjem selfija i hiljada portreta pronalazi vašeg dvojnika u muzeju.

Za samo nekoliko dana koliko je platforma dostupna, napravljeno je više od 30 miliona selfija i istraženo nekoliko hiljada umjetničkih djela.

Princip je jednostavan. Instalirate aplikaciju, napravite selfi i pustite algoritme da odrade svoj posao. Uporediće vaše lice s hiljadama portreta i prikazati vam nekoliko koji najviše liče na vas. Čak će vam napisati i koliko je podudaranje.

U projektu učestvuje više od 1.500 muzeja iz više od 70 zemalja, a ako želite i vi da isprobate ovu mogućnost, preuzmite aplikaciju za iOS ili Android.

Google ističe da ne morate da se brinete zbog privatnosti jer neće skladištiti vaše selfije ni u kakvu bazu podataka. Projekat je osmišljen isključivo radi zabave.

Pogledajte neke od najzanimljivijih primjera:

The Google Arts and Culture app has a feature that will match your selfie with a museum portrait that looks like you. #whateverItTakes pic.twitter.com/Oh8luKwCyK

— Roger Darren High (@rogerdarrenhigh) January 17, 2018

this google app finds your museum doppelgangerhttps://t.co/CYSxppByyG pic.twitter.com/XoKcoWtqgc

— designboom (@designboom) January 16, 2018

Portrait of a boy 👦😂

A post shared by Kate Hudson (@katehudson) on Jan 14, 2018 at 4:55pm PST

(B92)