Sutra imena sudija koji su tukli srpske logoraše u Sarajevu

14:31, 13.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je Srni da će na sutrašnjem sastanku u Banjaluci kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predočiti dokumenta o sudijama koji su tokom rata u sarajevskoj kasarni "Viktor Bubanj" tukli srpske logoraše.

Dukić je rekao da će na tom sastanku, organizovanom povodom skandalozne oslobađajuće presude Naseru Oriću, iznijeti imena sudija, koji su i njega fizički maltretirali.

"Imam originalne dokumente koje nam je iznio Međunarodni komitet Crvenog krsta kada smo razmijenjeni 20. januara 1995. godine. To će biti moj doprinos sutrašnjem sastanku", najavio je Dukić.

On je otkrio da je dva dana prije izricanja oslobađajuće presude Suda BiH Naseru Oriću razgovarao sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, koju je pitao šta je sa zločinima nad Srbima u Sijekovcu kod Broda, u Derventi, Orašju, Mrkonjić Gradu, Odžaku...

Dukić je naveo da je Tadićevu pitao i o zločinima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, slučaju "Tuzlanska kolona" i da li se išta preduzima u vezi sa zločinima koje je počinio general takozvane Armije BiH Atif Dudaković.

"Nažalost, nema odgovora, iako je Tadićeva četvrti javni tužilac sa kojim do sada razgovaram. Za mene Sud i Tužilaštvo BiH nisu institucije prava i pravičnosti, jer njima diktiraju Haški tribunal i neko iz međunarodne zajednice", rekao je Dukić.

On je dodao da kao predstavnik nevladine organizacije ne želi da komentariše odbijanje partija okupljenih u Savezu za promjene da dođu na sastanak koji je predsjednik Srpske sazvao povodom skandalozne oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću.

Sud BiH oslobodio je prvostepeno komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na srebreničkom području 1992. godine.
(Srna)