Strmoglav pad prodaje dizelaša u Njemačkoj

14:18, 07.04.2018.
Thumbnail

Prodaja automobila na dizel pogon u Njemačkoj doživjela je pad od čak 25 odsto tokom marta, prvog mjeseca nakon što je Savezni sud dozvolio gradovima pravo da zabrane vozila na ovu gorivo na svojim ulicama.

Prodaja dizel vozila u Njemačkoj je padala od početka godine, 17,6 odsto u januaru i 19,5 odsto u februaru, ali je mart pokazao da naftni agregati počinju polako da izumiru i na najvećem automobilskom tržištu za dizele u Evropi.

Njemačkim proizvođačima poput Volkswagena i Daimlera nisu pomogli ni podsticaji za kupce novih dizela da zaustave ovaj "potop", pa dizel sada ima tek 31,4 odsto udjela u tržištu, kojim je svojevremeno dominirao.
Strah među vozačima od mogućih ograničenja upotrebe svog automobila i kratka isporuka vozila sa novom generacijom dizel motora Euro 6 standarda će se sigurno odraziti na prodaju i u narednim mjesecima, pa se predviđa da će udio dizela pasti na tek 25 odsto.

Pad prodaje dizela u Njemačkoj najviše je pogodio strane proizvođače, pre svih Volvo, sa padom od 25 odsto i Renault sa 24 odsto, dok je u premijum klasi najviše "stradao" Audi sa padom prodaje dizel jedinica od 13 odsto.
Masovno okretanje kupaca od dizela počelo je nakon Volkswagenove "dizelgejt" afere 2015. kada je njemački gigant priznao da je varao na testovima izduvnih gasova u SAD.
Skandal koji je koštao VW oko 30 milijardi dolara u cijelom svjetu se proširio na cijelu auto-industriju, a to je izazvalo ogromna ulaganja u tehnologiju električnih vozila.

(Kurir.rs)