Stranci okupirali Sutjesku

20:57, 12.08.2017.
Thumbnail

Da je Nacionalni park Sutjeska pravi turistički biser, čak i za evropske pojmove, znaju i brojni strani turisti. Njemice Marija i Alva oduševljene su prašumom Perućica i obroncima Zelengore. Poslije šetnje u prirodi okrijepile su se domaćim pasuljem.

"Poseban je ugođaj jesti u ovako prelijepom okruženju. Svima bih preporučila da dođu na Tjentište i iskuse sve što priroda ovdje pruža", rekla je Marija iz Njemačke.

U neodoljivim ukusima tri vrste kotlića - planinarskog pasulja, lovačkog gulaša i riblje čorbe uživali su gosti iz svih krajeva Evrope. Stranci hvale hranu, a naročito gostoprimstvo.

"Hrana je očaravajuća- domaća, organska i veoma ukusna. Ljudi su izuzetni domaćini", rekao je Stefano iz Londona.

"Probao sam pasulj i lovački, pasulj je bolji za mene", rekao je Bogdan iz Slovenije.

Omladinski pokret Foča, koji je ovom manifestacijom obilježio Međunarodni dan mladih, na ovaj način želi da promoviše prirodno blago Nacionalnog parka Sutjeska i ogromne mogućnosti za razvoj turizma.

"Mi smo mišljenja da od turizma na podrušju opštine Foča može da živi duplo više stanovnika nego što Foča ima, ali jednostavno treba uložiti pare", rekao je Mladen Mandić iz Omladinskog pokreta Foča.

U spremanju kotlića učestvovalo je osam ekipa, a najukusniji gulaš, prema ocjeni planinarskog žirija, skuvala je Tatjana Puhalo.