Štrajk upozorenja u banjalučkoj Toplani: Radnici strahuju od otkaza!

20:23, 13.02.2018.
Thumbnail

"Niko iz uprave nam nije rekao šta nas čeka,ali smo u medijima čuli da će biti otkaza", poručuju pobunjeni radnici banjalučke Toplane.

Šuška se, kažu, da će ih barem trideset biti poglašeno tehnološkim viškom, jer grijanje preuzima Eko Toplana. Do svih promjena u radu preduzeća odlučeno je, tvrde, bez pregovora sa sindikatom.

"Radnici Toplane, nikako nisu učestvovali, kao ni sindikat, kao ravnopravan partner u donošenju bilo kakvih odluka, koje su kasnije, a evo, može se desiti, da uzrokuju otkaze, odnosno tehnološke viške radnika", navodi Vukašin Tintor, povjerenik.

Radnici dodaju da stara Toplana i dalje radi punim kapacitetom, i da je nelogično da u ukupno dvije Toplane radi manji broj radnika nego u jednoj. Podršku su dobili i u granskom sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti.

"Ja sam upravo imala slučajan, da kažem, razgovor sa gospodinom direktorom preduzeća. Nismo mi tu nikakav dogovor postigli, jer morala sam izaći ovamo, niti mislim da se tu može postići bilo kakav odgovor, s obzirom na to da čovjek ima neke svoje stavove i razmišljanja i ne prihvata neko drugo razmišljanje", kaže Dragana Vrabičić,predsjednik Sindikata radnika građevinsrstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

U Toplani nisu htjeli da komentarišu optužbe sindikata, ali u gradskoj upravi kažu da stara postrojenja i dalje rade, jer su nova još u testnoj fazi, i to do 15. aprila. Nakon toga, toplana na mazut, postojaće samo kao alternativa i otkaz će, uz otpremnine dobiti tridesetak radnika, uglavnom zaposlenih u administraciji.

Ostatak će ilu u penziju, ili u novu Toplanu.

"Novoosnovano preduzeće – Eko toplane, u kojem je Grad suvlasnik, zapošljavaće oko 60 radnika. Najveći dio tih radnika preći će upravo iz Toplane. Istovremeno, 26 radnika Toplane ispunjava neki od uslova za odlazak u penziju, tako da će ti zaposleni biti rješavani na taj način. Takođe, „stara“ Toplana, koja ostaje u funkciji kao rezervni kapacitet, zadržaće 15 do 20 radnika Toplane", navode iz

A radnici stare Toplane već su poslali zahtjev gradonačelniku Banjaluke, da porazgovaraju o mogućim rješenjima. Dali su mu rok od osam dana, i nadaju se da će Igor Radojičić pristati na sastanak. Tek kada, i ukoliko do sastanka dođe, razmišljaće o daljim koracima.