Strahovit napredak: 10.000 bitkoina vrijedi 25 miliona dolara?

10:23, 26.05.2017.
Thumbnail

Vrijednost virtuelne valute bitkoin povećana je od početka godine za čak 130 odsto - za 10.000 bitkoina danas se može uzeti čak 25 miliona dolara?!

Ovom skoku pripisuju se većim dijelom dešavanja u SAD nakon inauguracije Donalda Trampa na mjesto predsjednika i niza unutrašnjih američkih afera.

Stručnjaci naglašavaju da zlato i bitkoin nisu pod uticajem nijedne vlade ili zemlje, pa je njihov rast ili pad - slobodniji.

Dodatna pogodnost je anonimnost bitkoina kao investicije, uprkos javnim zapisima o trgovanju, koji, ipak, ne otkrivaju identitet trgovca.

Broj bitkoina je ograničen, a za sticanje jednog bitkoina, potrebno je kompjuterski riješiti niz kompleksnih matematičkih operacija - taj postupak često se naziva "rudarenjem".

Početkom 2010. godine vrijednost bitkoina je bila mnogo manja. Jedan bitkoin tada je vrijedio 0,004 dolara, čak 666.500 puta manje nego danas.

Tada je "rudar Laslo Hanyec" /osoba koja se tako predstavljala na mrežama/ napravio najveću grešku svog života.

Na "Bitkoin tok forumu" objavio je da će platiti bilo kome 10.000 bitkoina samo da mu neko donese ili naruči dvije "Papa DŽons" pice.

Precizirao je da bi želio luk, papriku, kobasicu, gljive, paradajiz i još poneki sastojak.

Današnja vrijednost tih 10.000 bitkoina bila bi dovoljna za čak milion i po pica, navode ekonomski portali.

(Srna)