Štrahe: Sjever Kosova treba da ima pravo na samoopredjeljenje

16:19, 11.02.2018.
Thumbnail

Vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je da je Kosovo bez sumnje dio Srbije i da bi bilo poželjno da sjever Kosova ima pravo na samoopredeljenje ili autonomiju, kao i da je pogrešno ukoliko bi se na Beograd vršio pritisak da prizna Kosovo.

"Mislim da je priznanje Kosova jedino stvar Srbije. Pritiskati zemlju zbog toga bi bilo pogrešan put", rekao je Štrahe za list Politika pred dolazak u Beograd gdje će u ponedjeljak razgovaratati sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Štrahe je rekao da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može mijenjati.

Prema njegovim riječima, pravo na samoopredeljenje sjevera Kosova ili autonomija sjevera bi bili poželjni.

"Ali, za to su nažalost potrebni dugi i komplikovani pregovori", rekao je Štrahe i dodao da mu se "čini da je Priština po tom pitanju neuviđajna".

Takođe, naveo je i da se nada da je kompromis u okviru briselskog dijaloga moguć.

Štrahe je ocijenio i da je Srbija na dobrom putu prema Evropskoj uniji.

"Želimo da na Zapadnom Balkanu unapređujemo pomirenje, demokratiju, blagostanje i stabilnost, a najbolje sredstvo za to je proces pristupanja EU. I u našem je interesu da Srbija ima konkretnu i vjerodostojnu perspektivu u pogledu pristupanja EU", rekao je Štrahe.

(Agencije)