Stočari iz parka traže sastanak sa predsjednikom

19:31, 22.04.2018.
Thumbnail

Tražimo da nam Ministarstvo poljoprivrede isplati ukupne iznose koje su odobrili u rješenjima, ili ćemo organizovati masovnije proteste i do predsjednika ići. Poručilo je to 15-tak stočara sa Manjače koji su se mirno okupili u banjalučkom parku Mladen Stojanović.

Ovce su im bile zaražene brucelozom prije nekoliko godina, uništene su, a oni još čekaju isplatu cjelokupne štete.

Stočar Rade Grgić kaže da je šteta na njegovom stadu procijenjena na više od 90 hiljada maraka. Više od dva mjeseca je parku, a nisu pomogli ni sastanci i obećanja ministra Steve Mirjanića.

stocari park 3

"Došli su 2015. godine u šestom mjesecu oduzeli su 437 komada ovaca, jagnjadi i dvije krave. Od toga sam imao samo kap po kap, što se kaže na kašičicu, 2015. 12 hiljada maraka, 2016.godine sedam hiljada maraka" kaže Grgić.

U park je došla i Stana Drvar iz Jezera. Prije četiri godine zbog bruceloze uništeno joj je stotinu ovaca. Šteta je procijenjena na 15 500 maraka, Stana kaže da je dobila 6 200 maraka.

"Nisam uspjela obnoviti stado sa tim njihovim parama. Tako da nemam sad ni jedne ovce, nemam ništa. Ja sam od njih tražila da mi vrate glavu za glavu i to bih primila. Oni su rekli da su sredstava za tu godinu oni su raspodijelili" priča Drvar.

stocari park 2

Kao što su već u više navrata objasnili u Minstarstvu poljoprivrede, svim stočarima je naknada štete koju su pretrpjeli zbog zaraznih bolesti životinja isplaćivana u skladu sa obimom raspoloživih sredstava u Fondu za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti za tu godinu i brojem prijavljenih korisnika naknade.

Za svaku godinu utvrđen je odgovarajući procenat u kojem je nadoknađena šteta, te su u tom procentu te naknade utvrđene i za pomenute stočare, koje su im i isplaćene, tvrde iz resornog ministarstva.

Za prošlu godinu Ministarstvo je za naknadu šteta po osnovu uginuća ili eutanazije životinja zbog zaraznih bolesti isplatilo blizu 400 hiljada KM, i time isplatilo sve obaveze po tom osnovu za 2017. godinu.