Stigli novi inkubatori na banjalučku dječiju kliniku

20:35, 19.01.2018.
Thumbnail

Na odjeljenju intenzivne njege Klinike za dječije bolesti u Banjaluci od danas je pet novih inkubatora. Oni su život za prijevremeno rođenu djecu. Osim njih, stigli su i monitori za praćenje vitalno ugroženih pacijenata.

Oprema je donacija Vlade Srpske. Sada ukupno imaju 18 inkubatora.

"Imamo, recimo, bebica koje se zadržavaju i po tri mjeseca. Znači, zauzimaju vam jedno mjesto, a dolaze vam novi pacijenti, tako da je to malo specifična situacija. Tako da u svakom momentu morate imati 15-ak do 18 inkubatora, isto toliko monitora i mjesta spremnih. Nikad ne znate kada će vam neko ugroženo dijete doći", izjavio je Stojislav Konjević, pedijatar UKC RS.

Godišnje se, na intenzivnoj njezi liječi i do 600 beba. Zato su i u Vladi shvatili potrebu za novim uređajima. Premijerka, koja je sa ministrom zdravlja bila u obilsaku klinike, kaže: "To je samo jedan u nizu koraka za unapređenje zdravstvenog sektora."

"Izuzetno sam zadovoljna upravo zato što je ova oprema ovdje donirana, na dječijoj klinici. Ono što moram da kažžem je da je ovo početak s obzirom na potrebe da se modernizuje sva oprema ovdje, a dogovorila sam se i danas sa doktorima da se navedu potrebe da možemo i u budućem periodu da intervenišemo", izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Na klinici kažu da su, sada, uslovi rada još bolji a njega za bebe na najvišem nivou. Za opremu je izdvojeno 233 hiljade maraka.