Stigla prijava protiv Dalićeve i Ramljaka zbog Agrokora

12:12, 26.09.2017.
Thumbnail

Državnom tužilaštvu Hrvatske stigla je krivična prijava protiv hrvatskog ministra privrede Martine Dalić, vladinog povjerenika za "Agrokor" Ante Ramljaka i drugih lica povezanih sa vanrednom upravom tog koncerna i Fondom "Najthed" zbog, kako se navodi, zlopotrebe položaja i ovlaštenja počinjenih u sistemu zločinačkog udruženja, javlja HRT.

Navodi se da je prijavu podnijela nepoznata osoba, te da je isti dokument poslat na još 40 adresa - čelnim ljudima u državi, saborskim poslanicima, partijama i medijima.

Prema saznanjima HRT-a, Državno tužilaštvo Hrvatske stavilo je prijavu u redovnu proceduru.

Hrvatski nedjeljnik "Nacional" objavio je da je revizorska kuća "Prajsvoterhaus Kupers" utvrdila da je vrijednost "Agrokora" dvije milijarde evra manja od one koja je navedena u finansijskom izvještaju ovog koncerna.

List navodi da bi se Todorić mogao suočiti sa optužbom da je odgovoran za najveću sistemsku pljačku u istoriji Hrvatske jer će u revizorskom izvještaju biti navedeno da je lažirao poslovne knjige i lažno predstavljao vrijednost "Agrokora", te time dovodio u zabludu inostrane kreditore.

Predistragu u slučaju "Agrokor" mjesecima sprovodi zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo u saradnji sa policijom i drugim državnim organima radi utvrđivanja mogućih nezakonitosti u radu pomenutog koncerna i sa njim povezanih preduzeća do aktiviranja "leks Agrokora" i postavljanja vanredne uprave.

Hrvatski mediji spekulišu da se sve događa nakon niza objavljenih tekstova na blogu vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića, gdje je upozoreno da su državni službenici i s njima povezane osobe prekršili niz zakona - Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o javnoj nabavci, Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o tržištu kapitala.

Hrvatski koncern "Agrokor" objavio je početkom maja da nivo zaduženosti na dan 31. mart, bez "Merkatora" i sa njim povezanim društvima, iznosi 40,4 milijarde kuna /5,44 milijarde evra/.

U izvještaju vanredne uprave koncerna "Agrokor", na čijem je čelu Ramljak, saopšteno je da je kompanija "Konzum" u prvih pet mjeseci ove godine poslovala sa gubitkom od 8,4 miliona evra.

Vlada Hrvatske imenovala je početkom aprila Ramljaka za vanrednog povjerenika za "Agrokor", u skladu sa odredbama Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku.

(Srna)